Energi
Kina börjar bygga ny kulbäddsreaktor
Kina har startat bygget av en 200 MW kärnreaktor av kulbäddstyp som på sikt kan byggas ut med 18 ytterligare reaktorer till landets största kärnkraftanläggning.
Kina har tidigare byggt en liten forskningsreaktor av kulbäddstyp på 10 MW som kopplades in på elnätet 2003.
Principen är att reaktorn laddas med tennisbollstora kulor som innehåller en kärna av uran anrikat till ca 9 procent omgivet av poröst kol. Bränsleelementen byts kontinuerligt. De fylls på uppifrån i reaktorn och plockas ut underifrån.
Reaktorn kyls med helium som värms till 750 °C. Kulbäddsreaktorer kan inte drabbas av härdsmälta eftersom reaktionen minskar vid för hög temperatur.
Reaktorn som byggs i Rongcheng i Shandongprovinsen får två reaktormoduler på 100 MW vardera som driver en 200 MW-ångturbin. Uppförandet beräknas ta 50 månader, varav 18 för själva bygget, 18 för installation och 14 för intrimning, rapporterar nyhetsbrevet Nucnet. 2017 ska den kunna fasas in på elnätet.
Kulbäddsreaktorn har utvecklats av Institute of nuclear and new energy technology vid Tsinghuauniversitetet i Peking. Reaktortypen anses kunna användas för såväl elproduktion som för högtemperaturprocesser i industrin, exempelvis i den petrokemiska sektorn.
Anläggningen i Rongcheng kan på sikt byggas ut med ytterligare 18 kulbäddsreaktorer och fyra tryckvattenreaktorer i 1000-MW-klassen till att bli Kinas största kärnkraftanläggning.
Även i Sydafrika pågår utveckling av kulbäddsreaktorer, där med hjälp av japanska Mitsubishi.