ENERGI

Kärnkraftsstopp – nu stiger elpriset kraftigt

Ringhals andel av den totala elproduktionen 2022.
Ringhals andel av den totala elproduktionen 2022.

Elpriset lyfter kraftigt på torsdag – bland annat som en följd av stoppet i Ringhals 4. Det kalla vädret ökar samtidigt elförbrukningen.
– Det blir knappare marginaler, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.
Felet på Ringhals lokaliserades på onsdagseftermiddagen och produktionen kommer sannolikt i gång sent torsdag kväll.

Publicerad Uppdaterad

Ringhals 4 ligger nere sedan 01.25 i natt och beräknas vara i drift igen sent torsdag kväll, uppger Anna Collin på Ringhals presstjänst för TT på torsdag eftermiddag för TT.

– Just nu pågår en fördjupad felsökning men om det inte blir återstart på torsdag kväll så kommer vi att lämna besked om det under onsdagskvällen.

Stoppet av kärnkraftsreaktor Ringhals 4 och även av en annan reaktor i Finland, Olkiluoto 3, leder till att torsdagens elpris är det tredje högsta sedan årsskiftet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Under morgondagen uppgår elpriset till 1:90 kronor per kilowattimme. Även i övriga geografiska områden lyfter priset. I område 1 och 2 uppgår priset till 85 öre per kilowattimme. Utöver denna kostnad tillkommer även skatter och elbolagens avgifter.

Kan bli dyrare

Samtidigt är även vindkraftsproduktionen förhållandevis låg. Priserna kan även stiga ytterligare när det väntas bli kallare i helgen och i början på nästa vecka.

– Det ser ut att bli ännu mindre vind i Norden och i Tyskland då vilket gör att vi sannolikt kan komma att behöva importera el från Tyskland, säger Johan Sigvardsson.

Ventil gav felsignal

Det var en felsignal på en ventil i en av anläggningens tre ånggeneratorer som orsakade stoppet. Exakt varför ventilen gav en felsignal är inte helt klarlagt.

– Vi undersöker det just nu och kommer nog att veta mer under kvällen, säger Anna Collin.

Om det kommer en signal om en avvikelse så sätts anläggningen automatiskt i säkert läge och en undersökning inleds.

Ventilen finns på det slutna vattensystemet där ånga bildas som sedan driver turbinerna.

Finskt stopp påverkar

Stoppet för den finska reaktorn har lika, om inte större, effekt på elpriserna, enligt Johan Sigvardsson. Prognosen för när stoppet för kärnkraftsreaktorn i Finland är över är också satt natten mot fredag.

– När det fattas 1 600 megawatt, oavsett om det är i Finland eller i Sverige, så märks det när systemet hänger ihop. Det får en stor påverkan när det fattas så pass mycket produktion.