Energi

Kall fusion – nu ska den vara klar för produktion

Andrea Rossi (till vänster) under demonstrationen i Bologna (klicka på bilderna). Foto: Daniele Passerini
Andrea Rossi (till vänster) under demonstrationen i Bologna (klicka på bilderna). Foto: Daniele Passerini
Andrea Rossis och Sergio Focardis värmeapparat. Foto: Daniele Passerini
Andrea Rossis och Sergio Focardis värmeapparat. Foto: Daniele Passerini

Italienska forskare säger sig ha en absolut grön energikälla klar för produktion. I förra veckan demonstrerade de apparaten som tycks bygga på kall fusion.

Publicerad

(Our coverage in English here and here).

(UPPDATERAD). Inför ett femtiotal inbjudna vetenskapsmän och journalister visade de italienska forskarna Andrea Rossi och Sergio Focardi upp sitt experiment i en industrihangar utanför Bologna i fredags.

Forskarna anser att det rör sig om kall fusion, men säger sig samtidigt inte ens själva ha en klar fysikalsik förklaring av förloppet.

Av den anledningen har en beskrivande artikel som forskarna skrivit inte accepterats av etablerade veteskapliga tidskrifter.

Under demonstrationen som pågick någon timme framkom att apparaten "tänds" med en elektrisk resistans. Inmatad effekt var omkring 1 kW.

Samtidigt producerade apparaten värme med effekt mellan 10 och 12 kW vilken användes till att koka bort vatten.

Vattnet hölls vid ungefär 101 graders temperatur under tryck i en behållare på mellan en och två liter, och under experimentet kokades omkring 13 liter vatten bort.

I apparaten ingår nickel och väte, och endast pikogram av dessa förbrukas under reaktionen. Efter användning finns spår av koppar i apparaten, vilket tyder på fusion av nickel och väte.

En viss förhöjd mängd gammastrålning uppmättes, men ingen strålning ska finnas kvar i behållaren när apparaten stängs av.

Hela experimentet övervakades av representanter från institutionen för fysik vid Bolognas universitet.

Det stora smolket i bägaren är dock att inte ens dessa fick insyn i apparatens inre.

Anledningen är att Andrea Rossis och Sergio Focardis teknik finansieras av ett stort företag som förbereder serieproduktion av värmeapparaten.

Första leveranserna ska starta inom tre månader, och massproduktion sätta igång i slutet av 2011. Enheter på 1MW, bestående av 125 apparater, ska produceras.

Tekniken är patentsökt (ansökan finns här), men ändå ville forskarna inte visa alla detaljer, för att inte röja en industrihemlighet.

I patentansökan beskrivs att nickelpulver används och att arbetstemperaturen lämpligen ligger mellan 150 och 500 grader C, under ett tryck mellan 2 och 20 bar.

Enligt Andrea Rossi kostar en apparat med tekniken omkring 2.000 euro per kilowatt effekt, och fungerar med ett gram nickel.

Energikostnaden uppskattas till mindre än 1 cent/kWh.

Flera italienska tidningar, bland annat La Repubblica, rapporterade från experimentet.

New Energy Times Blog publicerar en redogörelse av fysikern Francesco Celani som närvarade vid experimentet.

En rapportering med diskussion finns på sajten physorg.com.

Ett utförligt blogginlägg av Daniele Passerini, som är personligt bekant med en forskare i gruppen, beskriver också experimentet.

Han rapporterar i ett tidigare inlägg att hans bekant inledningsvis var extremt skeptisk till tekniken omkring 2008, men att han efter rader av verifierande experiment blivit övertygad.

I en kommentar framförs idén att det snarare än kall fusion rör sig om så kallad sonofusion, eller bubble fusion.

Modern forskning kring kall fusion fick stor uppmärksamhet 1989 då forskarna Martin Fleischmann och Stanley Pons rapporterade om värmeutveckling i ett experiment med palladium och tungt vatten.

Sedan dess har mängder med forskare gett sig på området, utan större resultat.

Enligt Francesco Celani var den japanske forskaren Yoshiaki Arata först med att visa en anormal värmeproduktion med en nickellegering år 2005.

Då användes dyra nanopartiklar av en legering med nickel, zirkon och palladium, och dessa reagerade med deuterium (tungt väte).

- - - -

"Det verkar intressant" – läs även kommentarer från Hanno Essén, docent i teoretisk fysik och lektor vid KTH.

Läs också om de vetenskapliga observatörernas rapport och en rad övriga uppgifter kopplade till experimentet.

- - - -

Nya uppföljande artiklar 2 februari 2011:

Kall fusion ska ge en megawatt i Aten

Kall fusion: Professorn vill göra längre prov