Energi

Kall fusion-boken: Många frågetecken i Rossis förflutna

Ny Tekniks reporter Mats Lewan har gett ut boken ”En omöjlig uppfinning” om italienaren Andrea Rossi.
Ny Tekniks reporter Mats Lewan har gett ut boken ”En omöjlig uppfinning” om italienaren Andrea Rossi.

Ny Tekniks reporter Mats Lewan har i en ny bok skildrat hela storyn kring hur italienaren Andrea Rossi berättade för världen att han kommit på en ny energikälla, kallad kall fusion.

Publicerad

För några veckor sedan avslutade Mats Lewan drygt två års arbete med boken "An impossible invention" eller en omöjlig uppfinning på svenska. Boken, som han skrivit på sin fritid vid sidan av arbetet som it-reporter på Ny Teknik, ger han ut på eget förlag.

Hur fick du idéen till boken?

- Jag insåg snabbt att den här historien var svår att förmedla i några artiklar och att det var värt att försöka berätta den i en bok. Det var 2011, säger Mats Lewan.

Vilken är din viktigaste slutsats i boken?

- Att man bör vara försiktig med att döma ut saker som omöjliga. Det finns kvalificerade mätningar, framförallt en som utförts av forskare från Uppsala och Bologna våren 2013, som pekar på att den här energitekniken fungerar och då anser jag att det är viktigt att rapportera om den, eftersom den har potential att förändra världen.

När Ny Teknik har rapporterat om Rossis experiment har kommentarsfälten till artiklarna fyllts med debatt. Väldigt många har misstrott Rossi och kallat honom för en skojare – få personer har stått upp för italienaren.

Vad har du fått för reaktioner på boken?

- Flera personer på internationell nivå med insikt i historien och hög kompetens, bland annat en nobelpristagare, har kommenterat att skildringen är balanserad. Det känns bra. Många tycker också att den bjöd på fängslande läsning, vilket jag var mer osäker på om jag lyckats med.

- Mina hårdaste kritiker tycker att jag fått med det mesta, men undrar hur jag fortfarande kan tro att tekniken möjligen fungerar. En del anser också att jag inte varit tillräckligt kritisk och bland annat inte granskat Rossis kontroversiella bakgrund och ett antal domar mot honom i hans tidigare verksamhet tillräckligt noga. Andra noterar att Rossi ändå får en hel del kritik i boken.

Finns det något som du skulle ha gjort annorlunda om du skrivit boken i dag?

- Egentligen inte. Om jag hade haft obegränsat med tid och resurser skulle jag ha grävt mer i Rossis förflutna. Det finns många frågetecken där. Men eftersom jag har skrivit boken vid sidan av medan jag har jobbat deltid, har jag fått göra olika journalistiska val, och då har jag bedömt andra frågor som viktigare.

Tror du mer eller mindre på tekniken nu än när du började skriva boken?

- Flera saker, som den svensk-italienska mätningen men också en del situationer då reaktionen tycks ha löpt amok, gör att jag tror mer på tekniken. Men i grunden vet vi fortfarande inte. Först efter flera oberoende mätningar kan man slå fast om den fungerar eller inte. Till dess måste vi hålla frågan öppen, och jag räknar med att fortsätta bevaka utvecklingen.