Energi

Jetkyld led-lampa ersätter 100-wattaren

Starka led-lampor kräver innovativ kylning. GE Lighting bygger in en jet-kylare i sin nya lampa som ersätter glödlampor på 100 watt.

Publicerad

GE Lighting visar upp en ny lysdiodslampa som ger mer än 1 600 lumen, vilket motstvarar en glödlampa på 100 watt. Men effekten är drygt en fjärdedel så stor, endast 27 watt.

En utmaning med lysdiodslampor är att de blir så heta, ett problem som ökar när lamporna blir starkare. Om dioderna inte kyls effektivt så försämras såväl prestanda som livslängd. GE Lighting löser problemet med en kylteknik utvecklad i samarbete med amerikanska Nuventix. Den kallas syntetisk jetkylning - ett oscillerande membran skapar snabba jetströmmar som ökar luftutbytet kring lampans kylflänsar.

100 wattsersättaren heter Energy smart led. Den är dimbar och ger ett ljus som strålar i alla riktningar. Färgtemperaturen är 3000 kelvin, vilket motsvarar ljuset från en halogenlampa. Kallare än glödlampan alltså. Livslängden sägs vara 25 000 timmar. Priset framgår inte.

Lampan börjar säljas i butiker i USA och Kanada först nästa år, men den visas upp på en stor belysningsmässa, Lightfair i Las Vegas, nu i veckan. Flera konkurrenter till GE presenterar också 100 watts-ersättare på mässan. Ett exempel är Philips som visar en 23 watts led-lampa som ger närmare 1 700 lumen. Den ska finnas tillgänglig för försäljning under årets sista kvartal.

För övrigt förbjöds glödlampor på 100 watt i september 2009 i EU.