Energi

Jet-kylare gör LED-lampan starkare

General Electrics jet-led.
General Electrics jet-led.

Amerikanska General Electric lånar teknik från sina jet-motorer för att kyla lysdioder. Resultatet: En långlivad lampa med starkt ljus.

Publicerad

Den nya lysdiodslampan ger hela 1 500 lumen. Lika mycket som en 100-watts halogenlampa, men den drar bara en tredjedel av energin, enligt General Electric, GE.

Förklaringen ligger i en ny typ av kylning, inspirerad av General Electrics forskning om luftflöden för jetmotorer. Tekniken kallas ”dual cool jets”. Minimala bälgar skapar snabba jetströmmar som ger ett ökat luftutbyte kring lampans kylflänsar. Därmed sägs värmen ledas bort mer än tio gånger så effektivt som vid naturlig konvektion.

Att kyla bort överskottsvärme är en av de stora utmaningarna för tillverkare av lysdiodslampor.  De ljusstarka dioderna blir varma i drift, och om de inte kyls tillräckligt så kan lampan börja lysa svagare eller gå sönder.

Enligt GE gör den nya jetkylningen att lampan kan drivas med en större ström än normalt, utan att lampan blir överhettad och skadas. Högre ström betyder större ljusflöde per diod. Det gör i sin tur att man kan minska antalet dioder i lampan, vilket minskar såväl storlek som kostnad.

Hur mycket själva kylningen kostar framkommer dock inte.  Än så länge rör det sig om en prototyp som GE har utvecklat i samarbete med University of Maryland, med stöd från det amerikanska energidepartementet DOE.

GE är inte ensamma om att vilja använda jetströmmar för att kyla lysdioder. Ett annat exempel är utvecklingsföretaget Nuventix i Texas.