Energi

Japan ska hämta kraft ur underjorden

Japans första geotermiska kraftverk byggdes 1966 och ger 22 MW. Foto: Toshiba
Japans första geotermiska kraftverk byggdes 1966 och ger 22 MW. Foto: Toshiba

Japan ligger i ett av världens mest aktiva vulkaniska områden, men bara 1 procent av energiproduktionen är geotermisk. Nu ska andelen öka.

Publicerad

I fredags antog det japanska parlamentet en lag om att öka användningen av sol-, vind- och geotermisk energi. De högre kostnaderna kan energibolagen få lägga på konsumenterna, rapporterar afp.

Japanska företag som Mitsubishi, Toshiba och Fuji har 70 procent av världsmarknaden för geotermiska kraftverk, men tekniken går mestadels på export.

I Japan täcker geotermisk energi endast 1 procent av energiproduktionen. Importerade fossila bränslen står för merparten.

Efter naturkatastrofen i mars i år har elproduktionen reducerats i och med att ett antal kärnkraftanläggningar stängdes för översyn, och Fokushima Daiichi slogs ut. Kärnkraften stod tidigare för knappt en tredjedel av landets elproduktion.

De tiotusentals heta källor som finns landet är ofta turistattraktioner och finns i områden som skyddas som naturreservat.

Men enligt den amerikanska tankesmedjan Earth Policy Institute uppskattas Japan kunna få ut en effekt på 80 GW el baserat på geotermisk energi.