ENERGI

Fortsatta expansion för Northvolt – plockar in nya miljarder

Peter Carlsson i en vit fabriksmiljö på Northvolt
Northvolts grundare och vd Peter Carlsson. Arkivbild.

Batteritillverkaren Northvolt tar in 1,2 miljarder dollar, motsvarande drygt 13 miljarder kronor, i form av ett konvertibellån.

Enligt ett pressmeddelande är det bland annat kapitalförvaltaren Blackrock och den institutionella investeraren Canada Pension Plan som går in med pengar i bolaget.

Investeringen är en komplettering till de 1,1 miljarder dollar som bolaget tog in förra sommaren. Då puttade bland annat Folksam och Volkswagen in pengar.

"Jag är stolt över att våra ansträngningar uppmärksammas av investerare, vi ser ett stort intresse från kapitalmarknaden för våra satsningar", kommenterar Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Planerar nya fabriker i Tyskland och Nordamerika

Pengarna ska användas till Northvolts fortsatta expansion i både Europa och Nordamerika. Bolaget har tidigare berättat att planen är att bygga en ny fabrik i Tyskland och en i Nordamerika.

I våras meddelade den tyska regeringen att den var redo att ge ekonomiskt stöd till Northvolts nya fabrik i Heide i norra Tyskland. Bolagets förhoppning är att tillverkning av battericeller ska komma igång där 2026. 

Northvolt meddelar även att de första systemen för energilagring har montrats vid den polska fabriken Northvolt Dwa. I liten skala har energisystem tillverkats i Gdańsk sedan 2019 men på senare tid har bolaget byggt en ny fabrik om 25 000 kvadratmeter för att sätta samman battericeller till system åt kunder inom energilagring och industri. Leveranser till kunder väntas senare under året.