Energi

Forsmark och Oskarshamn får dela på 67 miljarder

Jacob Spangenberg, kommunalråd i Östhammar, sken i kapp med Peter Wretlund, kommunalråd i Oskarshamn. Foto: Lars Anders Karlberg
Claes Thegerström, vd för Svensk Kärnbränslehantering, de svenska kärnkraftsbolagens gemensamma avfallsbolag. Foto: Lars Anders Karlberg
SKB:s fartyg Sigyn, som i dag fraktar använt kärnbränsle från Ringhals och Forsmark till mellanlagret Clab i Oskarshamn, får en ny uppgift så småningom - att frakta kopparkapslar från Oskarshamn till Forsmark.
Bygget av slutförvaret 500 meter under jord kommer att ta 7 år från 2015 till 2022. Att fylla upp slutförvarslagret tar över 50 år - från 2023 till 2070.

SKB fördelar gracerna nästan millimeterrättvist mellan Forsmark och Oskarshamn när det gäller slutförvaret av det svenska kärnbränslet. Investeringar på 35 miljarder i Forsmark och 32 miljarder i Oskarshamn.

Publicerad

Det blev Forsmark i Östhammars kommun i Uppland som fick det svenska kärnbränsleförvaret på sin lott medan Oskarshamn i Småland tar hand om själva kapseltillverkningen och inkapslingen av det använda kärnbränslet.

De båda kommunalråden, centerpartisten Jacob Spangenberg i Östhammar och socialdemokraten Peter Wretlund i Oskarshamn, klappade om varandra, önskade varandra lycka till och lovade att de skulle vara bästa vänner även framöver.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här