Energi

Följ bygget av Sveriges största vindkraftverk

Längs ut i Göteborgs hamn reser sig det som ska bli Sveriges största vindkraftverk. Turbinen på 4,1 MW ska ge 15 miljoner kilowattimmar om året men också stärka svensk vindkraftforskning.

Publicerad

Vid kajen på Risholmen längst ut i Göteborgs hamn lossades i dagarna den 270 ton tunga direktdrivna turbinen som byggts i Norge av leverantören General Electric.

På samma båt anlände delarna till det 90 meter höga tornet som tillverkats i Tyskland.

En gigantisk kran ska lyfta allt på plats och den 16 december är det planerat att vindkraftverket ska stå klart.

- Vädret kan dock ställa till det. Det får inte blåsa för mycket när vi lyfter de stora delarna, säger Jonas Cognell, ansvarig för förnyelsebar energi på Göteborg Energi.

Hit räknas även de 55 meter långa rotorbladet som tillverkats i Brasilien och som också anlänt med båt.

Bakom vindkraftverket står Göteborg Energi. Men det är också del i ett forskningsprojekt där SKF, som byggt vindkraftsverkets båda stora huvudlager, samt General Electric, Chalmers, och Energimyndigheten deltar.

Jonas Cognell förklarar att vindkraftverket ska användas för en rad tester. Bland annat ska det anslutas till elnätet via en länk för högspänd likström (HVDC), levererad av ABB.

HVDC-länkar används för att förbinda havsbaserade vindkraftparker med elnätet på land.

- Det här är så nära havet man kan komma och ändå befinna sig på land. Vindkraftverket tillsammans med HVDC-länken blir ett fullskalelabb för vindkraft till havs där vi kan testa olika driftförhållanden, säger Jonas Cognell.

Totalt kostar bygget av vindkraftsverket närmare 90 miljoner kronor. Av byggkostnaderna bidrar Energimyndigheten med en fjärdedel.

Turbinen har byggts av General Electric i Norge. En stor del av utvecklingen av skett på GE:s utvecklingskontor i Karlstad. Det är dock numera nedlagt vilket Ny Teknik tidigare rapporterat om.

Se webb-tv från resningen: 

Vilar på trygg grund

  • Fundamentet vilar på fast berg med hjälp av 32 stålpålar som går 12 meter ner i marken.

  • Fundamentet har sedan gjutits och innehåller 90 ton armerings ­­- stänger. Sedan har den stora ring som är basen för tornet satts fast med 144 grova bultar.

  • Till sist lyfter en stor kran det 90 meter höga tyska tornet, det 55 meter långa rotorbladet från Brasilien och den 270 ton tunga norska turbinen på plats – när vädret tillåter.