Experten: Ohållbart fokusera på sysselsättning

2016-05-02 17:33  
Mattias Goldmann, vd, gröna och liberala tankesmedjan Fores.

Mattias Goldmann, vd på Fores med 2030-sekretariatet, tycker inte att kärnkraftsindustrins arbetsgivarroll är relevant.

Mattias Goldmann tycker det är ohållbart att ”gå in och värna en bransch” av hänsyn till sysselsättningen.

– Svensk närtidshistoria visar, att på sikt skadar det arbetsmarknaden. Vi vet vad som hände när staten subventionerade varvs- och textilindustrierna, och samma sak skulle hända med kärnkraften: plötsligt står man där med föråldrade reaktorer som måste stängas väldigt snabbt, säger han.

Kärnkraftsindustrin anser sig inte be om subventioner, bara om att slippa en straffskatt som snedvrider konkurrensen gentemot andra energislag?

– Vi har ingen ren konkurrens mellan energislagen, ingen millimeterrättvisa. Effektskatten kanske inte är klockren. Men eftersom kärnkraftsindustrin inte på långa vägar betalar det fulla priset för vad slutförvaringen kostar, så är den i praktiken subventionerad i den änden. Och då tycker jag de borde tala med lite mindre bokstäver om effektskatten.

Läs mer:

Läs mer: Över 20 000 jobb försvinner med kärnkraften

Mattias Goldmann håller dock med om att arbetskraftsdimensionen är viktig att ha med i debatten.

– Men eftersom ingen vill att vi ska ha kvar kärnkraften i evig tid, bör vi hellre fokusera på omställning till nya arbetstillfällen i andra energislag, säger han.

Fortum framhåller att vindkraft och solenergi inte medför lika många arbetstillfällen, förutom under uppbyggnadsfasen?

– Men bioenergin är arbetskraftsintensivare än kärnkraften. Och bioenergin är ju jord- och skogsbruk, en sektor som många lämnar idag eftersom det är svårt att få lönsamhet i den. Jord och skog finns dessutom i hela Sverige, inte på några få orter som kärnkraftverken, säger Mattias Goldmann.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt