Energi

Enbart klimatsmart duger vid nybyggen

Svante Wijk, NCC: - EU är på väg att klubba genom regler så att alla byggnader måste vara nära nollenergihus från 2019-2020. Det är vad vi har att anpassa oss.
Carl-Henrik Apell, Riksbyggen i Uppland: - Målet för standardproduktion är en energiförbrukning på 70 kwh per kvadratmeter och år. Det klarar vi med i huvudsak bra isolering och frånluftsåtervinning.
Micael Jansson, Familjebostäder i Göteborg: - Vi startar ett nybygge på 99 lägenheter i Göteborg till våren. I princip ett passivhus med energiförbrukning på 60 kwh per kvadratmeter och år.
Mikael Pettersson, Ikano Bostad: - Vi försöker bygga så täta hus som möjligt och system med prefabricerade betongelement. Vi brukar också använda FTX-aggregat, ofta i kombination med värmepumpar och solpaneler.
Per-Magnus Rylander, Finnveds-bostäder i Värnamo: - Vi är inne på vårt andra passivhusprojekt. Vi har helt enkelt lärt oss den tekniken. Det är egentligen inte krångligt.

Energisnåla hus handlar inte längre om enstaka försöksprojekt. Att bygga klimatsmart har blivit standard. -Nu är det kriterierna för passivhus som gäller, säger Göran Palmqvist, förvaltningschef på Gotlandshem.

Publicerad

Många byggherrar, bostadsbolag och byggföretag är inne på sitt andra, tredje eller fjärde lågenergiprojekt. De håller på att utveckla standardiserade plattformar och metoder för att bygga klimatsmart. Och samtliga säger sig kunna halvera energiförbrukningen jämfört med kraven i Boverkets byggregler.

- Vi har steg för steg utvecklat våra metoder och för varje projekt byggt allt energisnålare, säger Olle Lindkvist, byggchef på Älvstrandens utveckling, det företag som skapat Hamnhuset - landets största passivhus.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här