Energi
Elektrolysören ger mer vätgas – med ljudvågor

Högfrekventa vibrationer får vatten att släppa ifrån sig mer vätgas. Det hävdar australiensiska forskare som vill kapa kostnaden för grön vätgasproduktion.
Tidigare i höstas visade en forskargrupp i Singapore att ljus triggar en hittills okänd mekanism som ökar produktionen i vattenelektrolysörer.
Nu presenterar en grupp forskare vid RMIT university i Melbourne att produktionen kan ökas rejält även med hjälp av ultraljud.
I en vattenelektrolysör går en elektrisk ström genom vatten mellan två elektroder. Då spjälkas vattenmolekyler till vätgas och syrgas, som bildar bubblor. De australiensiska forskarna har lyckats visa att högfrekventa ljudvågor i 10 MHz-området underlättar splittringen av vattenmolekylerna. På så vis har ökar produktionen av vätgas jämfört med elektrolys utan några ljudvågor.
Ytterligare en fördel är att ljudvågorna hindrar vätgas- och syrgasbubblorna från att bilda ett gaslager på elektroderna, något som annars kapar deras prestanda. Idag tillverkas den mesta vätgasen i världen av naturgas, vilket ger upphov till klimatutsläpp. RMIT-forskarna hoppas att deras nya ljudmetod ska bana vägen för billigare vattenelektrolysörer som kan producera grön vätgas, som exempelvis kan användas för transporter och energilagring. De bedömer att metoden har potential att kapa elektrolysörens energiförbrukning med drygt 27 procent.
De nya rönen har publicerats i Advanced Energy Materials, och forskarna har även sökt patent för att skydda tekniken. Nu söker de samarbeten med industripartner för att implementera metoden i elektrolysörer som säljs på marknaden.