Energi

Effektivare vattenkraft med magnetkraft

Det nya magnetlagret som har monterats vid Porjus kraftstation mäter ungefär 1,5 meter i diameter och väger omkring tio ton. I bakgrunden skymtar Johan Bladh från Vattenfall och Urban Lundin från Uppsala universitet.
Martin Fregelius, doktorand på Uppsala universitet, kopplar in en givare på mätringen. Foto: Johan Abrahamsson
Lagret är utrustat med sensorer som mäter avståndet mellan rotor och stator. Här sitter Urban Lundin ovanpå magnetlagret för att kalibrera sensorerna. Foto: Johan Abrahamsson
Här är forskargruppen som har arbetat med magnetlagret. Från vänster Johan Bladh, Martin Fregelius, Urban Lundin, José Perez, Fredrik Evestedt och Johan Abrahamsson. Foto: Uppsala universitet
Urban Lundin.

Med ett nytt magnetiskt bärlager tror sig Uppsalaforskare ha slagit världsrekord i verkningsgrad för vattenkraft. Lagret har ökat den elektriska uteffekten och även klarat ett strömavbrott.

Publicerad

Ny Teknik har tidigare berättat om det nya magnetlagret som har utvecklats av forskare vid Uppsala universitet. Under vintern 2017/2018 har lagret testats vid Porjus vattenkraftstation. Det är första gången som ett magnetiskt bärlager har installerats i ett svenskt vattenkraftverk.

Magnetiska bärlager i sig är inget nytt. Uppfinningen har drygt 60 år på nacken. Tekniken utnyttjar magnetkraft för att hålla rörliga delar på plats nästan utan någon friktion alls.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här