Energi
Drömmen om Saharas sol lever
Solen i Sahara kan förse hela Europa med tillräckligt mycket förnybar el för att klara klimatmålet till 2020. Och bygger man vindkraft utefter Nordafrikas kust blir det ännu bättre.
Det var budskapet från det internationella forskningsinstitutet IIASA vid en vetenskapskonferens i Köpenhamn i går där 2 000 forskare samlats för att lägga grunden för den stora klimatkonferensen i Köpenhamn i höst.
IIASA ägs av ett konsortium av myndigheter och motsvarande i 19 länder, där Sverige är representerat av forskningsstiftelsen Formas.
IIASA-forskaren Anthony Patt hävdar att Europa skulle få tillräckligt mycket förnybar el från Sahara för att klara klimatmålet om att 20 procent av energiförbrukningen inom EU ska komma från förnybara energikällor år 2020.
- Nordafrika kan förse Europa med all energi som behövs. Det räcker med en yta i Saharas öken som motsvarar ett mindre europeiskt land, sade Anthony Patt enligt Timesonline.
Han talade sig också varm för att bygga stora vindkraftsparker utefter den nordafrikanska kusten för att tillgodogöra sig den solgenererade vinden i Nordafrika under sommaren då det blåser mindre i Europa.
- De ekonomiska kalkylerna för både vindkraft och koncentrerad solenergi från Nordafrika börjar bli mycket intressanta. Särskilt kostnaden för överföring på långa avstånd har fallit, sade Dr Anthony Patt.
Han menar att med en samlad insats från Europas regeringar på motsvarande 650 miljarder kronor så kan visionen bli verklighet.
Saharasol på Energitinget
Ungefär samtidigt talade Gunnar Asplund, utvecklingschef på enheten för högspänd likström vid ABB i Ludvika, på Energitinget i Älvsjö om samma sak.
- Solenergi från Sahara till Europa blir mer och mer realistiskt. Solen är mycket mer pålitligare än vinden, Gunnar Asplund till Ny Teknik.
Det har redan börjat byggas stora anläggningar i Nordafrika, bland annat av det spanska företagen Abengoa.
- Koncentrerad solenergi som fångas in av paraboliska paneler är oerhört attraktivt. Solenergin lagras i saltmagasin i 400 graders värme vilket innebär att man kan köra ångturbinerna dygnet runt, säger Gunnar Asplund.
Han menar att det egentligen inte finns någon energikris. Det handlar bara om att kunna överföra energin långa avstånd från producenterna till konsumenterna.
- Allt hänger på transmissionen. Ju mer man kan koppla ihop, desto stabilare och säkrare blir elförsörjningen, säger Gunnar Asplund.
"Långa avstånd inga problem"
Han lyfter fram ABB:s nya stora projekt i Kina där ABB bygger en 800 kV-ledning från en kraftstation på 6,4 GW i en av Yangseflodens bifloder till storstaden Shanghai 200 mil bort.
- Det är lika långt som från Nordafrika till södra Sverige, säger Gunnar Asplund.
Gunnar Asplund säger att långa eltransporter inte längre är något problem.
- Både Kina och Indien kommer att dra nytta av den nya transmissionstekniken, säger han.
Och han visar upp en karta som ritades upp för 17 år sedan och som visar hur hela Europa kan försörjas med solel från Nordafrika, vindkraft från Atlanten och Nordsjön och vattenkraft från Skandinavien och Skottland.