Energi

De startar Sveriges första storskaliga fabrik för litiumjonbatterier

I denna lokal, där Volvo i dag har produktion, ska Alelion starta sin produktion av litiumjonbatterier. Foto: Alelion
I denna lokal, där Volvo i dag har produktion, ska Alelion starta sin produktion av litiumjonbatterier. Foto: Alelion
Daniel Troedsson, vd Alelion Energy Systems. Foto: Alelion
Daniel Troedsson, vd Alelion Energy Systems. Foto: Alelion
Batterimoduler. Foto: Alelion
Batterimoduler. Foto: Alelion

Alelion ska bygga en fabrik för modultillverkning och montering av litiuimjonbatterier i Göteborg. Den blir Sveriges första storskaliga fabrik för modultillverkning.

Publicerad

Under måndagen beslutade batteriaktören Alelion Energy Systems sig för att bygga en batterifabrik mitt i Volvos område i Torslanda på Hisingen i Göteborg.

– Vi har hållit på med batterier i tolv år och är gamla rävar i branschen. Vi har planerat för fabriken i ett par år. Syftet är att nå nya segment och befästa vår position, säger vd Daniel Troedsson.

Hur mycket företaget investerar vill han inte berätta, av konkurrensskäl. Satsningen är fullt ut finansierad av företagets största ägare, statliga Fouriertransform och investeringsbolaget Pegroco Invest.

Lokalen finns redan och det handlar alltså i huvudsak om att installera produktionsutrustning. Kapaciteten blir 0,5 GWh per år men det är alltså inte tillverkning av battericeller det handlar om utan modultillverkning och slutmontering av batteripaket. Northvolt som vill bygga en fabrik för celltillverkning i Skellefteå planerar för en produktion på 32 GWh per år. Alelion köper sina celler från underleverantörer utanför Sverige.

Produktionen är tänkt att starta redan under detta år. En volym på 0,5 GWh skulle innebära att Alelion har ökat sin produktion sju, åtta gånger jämfört med i dag, berättar Daniel Troedsson.

– Vi jobbar alltid med tighta planer. Men detta kommer att ske under hård press, säger han.

Alelion är främst inriktade mot trucktillverkare och har de båda truckjättarna Jungheinrich och Toyota Material Handling som kunder. Förhoppningen med den nya fabriken är att kunna nå också andra segment.

– Tänk alla typer av industriella applikationer. Bussar, tyngre fordon, marin och så vidare. Men hittills har vi backat från personbilar. Vår kompetens är bättre anpassad för mer industriella fordon, säger han.

Fabriken blir i hög grad automatiserad och kommer att kräva ett 20-tal nya anställda vilket innebär att arbetsstyrkan kommer att ha ökat till omkring 50 personer.

Alelion jobbar främst med prismatiska celler med NMC-kemi (nickel-litium-mangan-kobolt-oxid). Men fabriken byggs för att snabbt kunna ställa om ifall en annan celltyp vinner terräng.

– Det sker en enorm utveckling just nu. Vi är beredda att byta om något blir mer konkurrenskraftigt och vi ser en fördel i att ständigt kunna läsa av de olika celleverantörerna, säger Daniel Troedsson.