De bygger rotorblad av trä

2022-11-21 13:10  

Vindkraftstorn av trä är redan på gång. Nu kommer en satsning på rotorblad av trä. Den svenskfinska skogsjätten Stora Enso har inlett ett samarbete med ett tyskt startup-företag.

Det är tyska Voodin Blades som ska utveckla rotorblad av trä ihop med Stora Enso. Tillsammans producerar de två företagen nu ett 20 meter långt rotorblad. Planer finns på ytterligare ett om 80 meter.

Byggs i fanérlaminatträ

Det första bladet ska installeras på ett vindkraftverk med 0,5 megawatts effekt nära Warburg i Tyskland i slutet av 2022. Det tillverkas av fanérlaminatträ, även kallat LVL, vilket ska göra att det blir lättare än dagens konstruktioner. Dessutom ska materialvalet minska tillverkningens beroende av fossila råvaror.

Modvions första fabrik i Bäckebol i norra Göteborg. Foto: Modvion

Fanérlaminatträ tillverkas genom att tunna lager av fanér limmas ihop. Fibrerna läggs i samma riktning i de olika lagren, vilket ger högre hållfasthet än i till exempel plywood.

Läs mer: Här hamnar Vattenfalls första återvinningsbara rotorblad

Rotorblad till vindkraftverk tillverkas vanligtvis av ett kompositmaterial av glas- och kolfiber med en kärna av trä eller plast. Som bindemedel används oftast epoxiharts, som är ett slags plast. I regel är rotorblad mycket svåra att materialåtervinna, och många har därför lagts på deponi, men nu har några återvinningsbara alternativ lanserats på marknaden.

Samarbetar även om torn av trä

Stora Enso pekar på att fanérlaminatträ är ett återvinningsbart material som har ett lågt klimatavtryck.

– Med installationen av 20-metersbladet påbörjar vi vägen mot en mer hållbar framtid. Över tid kommer vi att börja utveckla och tillverka blad för framtida multimegawatt-turbiner, säger Joachim Knapp, ingenjör på Voodin Blades, i ett pressmeddelande.

Tidigare i år meddelade Stora Enso att bolaget går in i ett partnerskap med svenska Modvion, som utvecklar ett vindkraftstorn av trä. Målet med samarbete är att demonstrera de stora möjligheterna i att använda trä i krävande konstruktioner, skrev Stora Enso i pressmeddelandet i maj.

Modvions fabrik för vindkraftstorn i trä. Foto: Modvion

Modvions första torn uppfördes utanför Göteborg i maj 2020. Nu har företagets första fabrik, i norra Göteborg, nyligen dragit i gång sin produktion.

Läs mer: GE visar prototypen av återvinningsbara turbinbladet

Siktet är att resa det första fullstora tornet, om 105 meter, utanför Skara nästa år.

Linda Nohrstedt

Mer om: Vindkraft Trä

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt