Här är första fabriken som tillverkar vindkraftstorn i trä

2022-05-04 06:00  

Svenska Modvion är redo att bygga sitt första fullstora vindkrafttorn på 105 meter. Planen är serietillverkning och miljardomsättning redan om tre år. ”Alla vindkraftverk ska ha trätorn”, säger vd Otto Lundman.

Världens första fabrik som tillverkar vindkraftstorn i trä är nu officiellt i produktion i Bäckebol i norra Göteborg. Modvion har allt på plats för att inleda bygget av sitt första fullstora torn, som ska resas i början av 2023.  

– I den här fabriken kommer vi att producera framtidens klimatlösningar, sa vd Otto Lundman från scenen när han invigde fabriken.  

Företaget flyttade in i lokalerna redan för ett par år sedan, men nu finns en produktionslina på plats. Den är delvis automatiserad med två industrirobotar som skär till de 14,6 meter långa modulerna som vindkraftstornen byggs av.  

Snart tar arbetet vid med att bygga det första fullstora vindkrafttornet. Det ska mäta 105 meter och stå utanför Skara. Turbinen kommer från den danska vindkraftsjätten Vestas, som förra året gick in som delägare i Modvion. 

Läs mer: FOI: Så ska försvaret samsas med vindkraften

Modvions första fabrik i Bäckebol ska användas för att bygga de första tornen, en fullstor fabrik för serietillverkning ska vara i drift under 2025. Foto: Modvion

Planerar flera större fabriker

Fabriken i Göteborg ligger i samma byggnad som Modvions huvudkontor, där bolagets runt 30 anställda jobbar. Men det är inte här som serietillverkningen så småningom kommer att ske. 

– Den här anläggningen är här för att testa ny teknik och bygga de första installationerna. Så det handlar inte om kapacitet, men det kommer en fabrik för serieproduktion ganska snart, säger Otto Lundman till Ny Teknik. 

Ambitionen är att en sådan fabrik ska vara i drift 2025, men han vill inte gå in på hur stor den ska vara, var den ska ligga eller hur stor investering som krävs. Däremot att målsättningen är att nå en miljard kronor i årlig omsättning redan när den första fabriken för serietillverkning har slagit upp portarna. Så småningom vill bolaget expandera med ett flertal fabriker.  

Modvion har sedan start haft ambitiösa tidsplaner. 2018, när Ny Teknik skrev sin första artikel om företaget, var avsikten att resa ett fullstort torn redan 2020. Den tidplanen sprack, i stället blev det ett 30 meter högt prototyptorn på Björk i Göteborgs skärgård som restes 2020. Det har fått agera teknikdemonstration. 

Modvions prototyptorn på Björkö i Göteborgs skärgård är 30 meter högt. Det restes under 2020. Foto: Modvion

Men nu när fabriken är på plats räknar företaget med att kunna hålla schemat, och Modvion fortsätter att genomföra fler tester samtidigt som de börjar tillverka komponenter till tornet som ska resas i Skara under första halvåret 2023. Beställare är Varberg Energi, och tornet blir världens högsta vindkraftstorn i trä. 

– Just nu bygger vi ett 105 meter högt torn, nästa blir nog runt 150 meter, säger Otto Lundman.

Läs mer: Kraftjätten Ørsted går in i e-bränslefabriken i Örnsköldsvik

”Vi har inga konkurrenter”

Den tidigare rekordhållaren är det 100 meter höga Timbertower i tyska Hannover. Det restes 2012 och använder sig av en åttakantig fackverkskonstruktion, medan Modvion bygger runda torn av limträ gjort av gran (LVL, laminated veneer lumber).  

Otto Lundman menar att Modvions design är mer effektiv både sett till kostnad och byggprocess. Det tyska bolaget har inte heller rest några fler torn under de tio år som gått. 

I dag anser Otto Lundman att Modvion inte har några egentliga konkurrenter.  

– Nej, det har funnits tidigare försök att bygga i trä som vi lärt oss av. De har inspirerat oss att göra vår lösning så effektiv som möjligt, säger han.  

Ambitionerna för bolaget är enorma. I dag byggs 34 000 vindkraftverk om året i världen, och om branschen ska nå sitt mål om att göra produktionen klimatneutral behöver samtliga tillverkas i trä, menar Otto Lundman. 

– Bygger vi vindkraftverk som vi gör i dag har vi utsläpp i tillverkningen och det vill branschen komma ifrån. Därför ska allt byggas med trätorn. Vi måste skala upp för att nå dit, säger han. 

Modvions vindkraftstorn tillverkas i moduler som sammanfogas på plats. De färdiga modulerna ska vara 14,6 meter långa, här är några mindre exemplar som tillverkats för tester. Foto: Modvion

Läs mer: Ny elrapport: Elpriserna ökade i norra Sverige

Tornen fungerar som koldioxidlagring

Trätornen i sig inte bara klimatneutrala, utan ger faktiskt negativa utsläpp eftersom träet fungerar som koldioxidlagring. Siffror som backas upp av en livscykelanalys från svenska forskningsinstitutet Rise. 

Totalt räknar Modvion med att ett torn i trä minskar koldioxidutsläppen från tillverkningen av ett vindkraftverk med 30 procent.

– Produktionen av ett trätorn har ungefär en tiondel av utsläppen av att tillverka ett torn i stål, men med inlagringen i träet är det netto minus, säger Otto Lundman. 

Samtidigt beräknas trätornen, när de väl har kommit i serieproduktion, bli billigare än konventionella vindkraftstorn.  

En tredje fördel som Modvion lyfter är den modulära konstruktionen. I fabriken producerar de moduler som är 14,6 meter långa och upp till 4,5 meter breda. Med de dimensionerna går de att transportera på vanliga lastbilar på allmän väg.  

Väl på plats sammanfogas modulerna till sektioner, 14,6 meter höga cylindrar. Dessa staplas sedan på varandra och binds samman med limförband för att konstruera tornet. Träet har en ytbehandling med två millimeter polyurea-färg, som ska stå emot väder och vind.  

Även i drift och underhåll finns vinster.   

– Modulära ståltorn kräver väldigt många bultar som ska efterdras och inspekteras. Vi har limförband i stället, som görs en gång och sedan sitter de där under tornets livslängd, säger Otto Lundman. 

Läs mer: Bromsad utbyggnad av vindkraft – trots stort intresse

Modvions vd Otto Lundman visar runt på den nyinvigda fabriken i Göteborg. Foto: Modvion

Tekniken kan licensieras ut på sikt

Han säger att trätornen på sikt också kan anpassas för havsbaserad vindkraft, men att Modvion i dagsläget fokuserar på landbaserade.  

I horisonten väntar också högre torn, och en snabb global expansion.  

– Det enskilda tornet är en fantastisk ingenjörsmässigt framsteg, men för att kapa utsläppen krävs stora mängder torn, säger Otto Lundman. 

Ser du att ni kommer att expandera med fabriker världen över, eller siktar ni på någon typ av licensiering av tekniken? 

– Vi kommer säkert att jobba med olika typer av samarbeten. Vi vill nå ut med tekniken och göra skillnad genom att tillverka stora numerärer. Då finns det goda möjligheter med samarbeten om man vill göra det så snabbt som möjligt. 

 

Lyssna på Ny Tekniks podcast Allt du behöver veta om ny teknik från februari 2022 där Otto Lundman är gäst.

Det här är Modvion

Grundades: 2015 av Otto Lundman, David Olivegren och Joakim Örneblad. 

Ort: Göteborg. 

Anställda: Cirka 30. 

Omsättning: 6 miljoner kronor (2020). 

Kunder och investerare: Varberg Energi har beställt ett torn som ska resas 2023, dessutom finns avsiktsförklaringar med Rabbalshede Kraft och Vattenfall och Vestas har gått in som investerare och delägare.

33-listan: 2021 tog Modvion för första året en plats på Ny Tekniks startuplista, 33-listan.

Simon Campanello

Mer om: Modvion Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt