Här hamnar Vattenfalls första återvinningsbara rotorblad

2022-06-13 14:05  

Kasserade rotorblad från vindkraftverk har i tidigare lagts på hög i deponier. Men nu finns nyutvecklade blad som går att återvinna. Vattenfall satsar på att montera sådana i tre vindkraftverk.

I dag är det mellan 85 och 95 procent av ett vindkraftverk som återvinns. Det största problemet har varit rotorbladen, som tillverkas av kompositmaterial som är svårt att separera i sina beståndsdelar när vindkraftverket har tjänat ut. Stora mängder rotorblad har därför lagts på hög i deponier.

Men det pågår arbete för att ta fram lösningar. Både General Electric och Siemens Gamesa har utvecklat återvinningsbara rotorblad till vindkraftverk, vilket Ny Teknik tidigare har rapporterat om.

Nu har svenska Vattenfall och det tyska kemibolaget BASF valt att installera Siemens Gamesas återvinningsbara rotorblad Recyclable Blade i vindkraftsparken Hollandse Kust Zuid utanför Nederländerna.

Tre av 140 kraftverk får återvinningsbara blad

Det återvinningsbara rotorbladet tillverkas med en ny typ av bindemedel. När vindkraftverket har nått sin livstid monteras rotorbladet ned och placeras i en svag syra som värms upp. Då kan kompositmaterialets beståndsdelar glasfiber, kolfiber, plast, trä och metall separeras och återanvändas i nya produkter.

Siemens Gamesas nya återvinningsbara rotorblad för havsbaserad vindkraft. Foto: Siemens Gamesa

I Hollandse Kust Zuid är det tre av 140 vindkraftverk från Siemens Gamesa som ska utrustas med återvinningsbara rotorblad 2023, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Att det är så få vindkraftverk som får de nya bladen beror enligt Vattenfall på att bindemedlet till kompositmaterialet bara finns tillgängligt i begränsade kvantiteter och att bolagen vill testa innovationen innan den används i större skala.

Flera rotorblad tingade för Nederländerna

Bygget av vindparken Hollandse Kust Zuid pågår redan, vilket Ny Teknik har rapporterat om. När den står färdig 2023 kommer den att ha en installerad effekt om 1,5 GW. Energin som genereras då förväntas räcka till motsvarande två miljoner hushåll.

Vattenfall har också säkrat tillgång till Siemens Gamesas nya rotorblad till andra vindparker utanför Nederländernas kust. Om Vattenfall tilldelas uppdraget att bygga någon av parkerna inom Hollandse Kust West ska ”ett antal” vindkraftverk byggas med Recyclable Blades, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt