Energi

Därför stoppades kärnkraftsproduktionen i Oskarshamn

Kärnkraftverket Oskarshamn 3 Foto: OKG

På tisdagen kopplades kärnkraftsreaktorn O3 i Oskarshamn hastigt bort från elnätet, på grund av en störning i turbinanläggningen. Nu är problemet löst och på söndag är reaktorn uppe i full effekt igen.

Publicerad

Maneter vid kylvattenintaget, högt tryck i värmeväxlare och läckande reglerventiler. Det är sådant som kärnkraftsreaktorn O3 i Oskarshamn har drabbats av genom åren. Tisdagens så kallade delsnabbstopp berodde dock på en störning i turbinanläggningen – det säger Désirée Liljevall, kommunikationschef vid OKG, till Ny Teknik.

– Både turbin och generator frånkopplades, men jag kan inte gå in mer i detalj kring vad som hände. Säkerheten har alltid högsta prioritet, och våra experter gick igenom och kontrollerade alla nödvändiga funktioner innan vi i natt påbörjade fasningen igen, säger Désirée Liljevall.

Tredjedel av effekten

Från stopp till full effekt tar det 79 timmar och i skrivande stund (torsdag förmiddag) är den nuvarande produktionseffekten uppe i 527 MW, vilket är en dryg tredjedel av den maximala effekten på 1450 MW.

– Man kan följa uppfasningen timme för timme på vår hemsida, och för den som är intresserad av det så är det riktigt intressant att följa, säger Désirée Liljevall.

Senast kokvattenreaktorn O3 var bortkopplad från elnätet var den 18 april – 11 maj, då en planerad årlig så kallad revision genomfördes. Under den genomfördes bränslebyte och planerade underhållsarbeten, samt vissa förberedande arbeten inför nästa års längre revision som är planerad att genomföras 15 april – 9 juni 2023.

Rättad artikel. Det var i tisdags som kärnkraftverket kopplades bort från elnätet, inget annat.