Energi
Climatewell pumpar upp takten
Efter fem månaders provkörning är Climatewells fabrik för soldrivna värmepumpar i Spanien i stabil drift. Nu ökar företaget produktionstakten för att hinna med nya beställningar från södra Europa och Dubai.
Fabriker ligger i staden Soria i norra Spanien och sysselsätter ett 20-tal personer. Fem av dem är svenskar.
Produktionslinjerna har testats och trimmats sedan i oktober förra året. Hittills har det bara tillverkats en soldriven värmepump om dagen i fabriken, men i förra veckan kom en ny svetsrobot och nya teststationer på plats.
- Nu ska vi tillverka många fler värmepumpar per dag, säger Climatewells vd Per Olofsson, utan att vilja säga något exakt antal.
Företagets teknik tar solen till hjälp för att svalka. Energin fångas upp med solpaneler, lagras i ett salt och pumpas sedan ut som kyla – eller värme.
I dag finns det cirka 450 beställningar på Climatewells soldrivna värmepump V9.
- Den är helt utan rörliga delar, helt tyst och drar ingen el utom till själva styrsystemet. Den är något mindre än ett vanligt kyl- och frysskåp och kostar ungefär 100 000 kronor, säger Per Olofsson.
Spanien har blivit bolagets nya hemmamarknad, eftersom spanska staten kräver att alla nya hus ska ha solfångare eller solceller på taket.
Climatewell har i dag samarbeten med sju spanska företag som levererar klimatsystem. Målet är att dubbla den siffran innan årets slut.
Det svenska bolaget samarbetar även med ett par leverantörer i Frankrike och ett par i Italien.
- Vi säljer vår värmepump till installatörerna, som sedan monterar den i villor och kontor tillsammans med solfångare, styrsystem, varmvattentank och kanske golvvärme, säger Per Olofsson.
Climatewell började utveckla sin värmepump 2002. För att finansiera utvecklingen har företaget tagit in riskkapital från bland andra Industrifonden, Skirner, Northzone och Utilsun.
Efterfrågan på luftkonditionering ökar över hela världen. Nyligen fick Climatewell en första order från Dubai.
- Sydeuropa är vår huvudmarknad, men intresset är stort från länder som Dubai, Indonesien och Malaysia, länder med stark tillväxt, mycket sol men inte särskilt utbyggd infrastruktur, säger Per Olofsson.