Energi

Arktiska flottbaser vaktar ryska gasfält

Ryssland planerar bygga ett flertal arktiska flottbaser för att värna rätten till naturrikedomarna i området med krigsfartyg.

Publicerad

Det meddelade ryska säkerhetsrådets chef Nikolai Patrushev vid ett möte med tjänstemän i Sibirien under måndagen.

Han sa att myndigheterna har upprättat en lista över viktiga knutpunkter i Arktis utmed Norra sjövägen, som sträcker sig från Murmansk till Berings sund. I takt med att klimatförändringen väntas ge tunnare istäcken utmed rutten ökar också intresset för de naturrikedomar som kan finnas i området.

Förutom Ryssland gör även USA, Kanada, Norge och Danmark anspråk på delar av dessa fyndigheter, som främst består av gas- och oljekällor.

Ryssland har förklarat sig som den ledande arktiska nationen. Till 2020 ska man ha rustat upp en kombinerad kustbevaknings- och marin flotta bestående av krigsfartyg för att försvara landets ekonomiska intressen i området.

Patrushev påpekade att arbetet med att bygga upp en infrastruktur i området är försenat, men att arbetet med att bygga flottbaser som tillfälligt kan hysa krigsfartyg och bavakningsfartyg nu ska inledas, rapporterar nyhetstjänsten Ria Novosti.

I april offentliggjorde den ryska regeringen planer på satsningar i Arktis på motsvarande 300 miljarder kronor fram till 2020. Där ingår inrättandet av nya transportvägar och anläggningen av nya utvinningsanläggningar för olje- och gaskällor.