Energi

1 krona kilowatten för egen el i Dalarna

Sju elnätsbolag i Dalarna går samman och ger de som producerar el för eget behov en ersättning. Det är bra betalt dessutom. En krona per kilowattimme inlevererad överskottsel.

Publicerad

- Vi vill driva på utvecklingen och samtidigt förbättra lönsamheten för våra kunder, säger Per Dahlberg på Falu Elnät i ett pressmeddelande på onsdagen.

Det är Envikens Elnät, Smedjebackens Energi Nät, Malungs Elnät, Dala Energi Elnät, Borlänge Energi, Falu Energi & Vatten och Hedemora Energi som nu går före lagstiftarna och ger ersättning till de som producerar el för eget behov.

- Om man inte kan ta tillvara den producerande elen direkt i hemmet så går den ut på elnätet. Den elenergin erbjuder vi nu kunderna att få betalt för och vi kan samtidigt täcka en del av vår nätförlust, säger Kjell Andersson, Dala Energi.

Om man till exempel har solceller som producerar el så kan det mycket väl uppstå ett överskott sommartid som går ut på nätet.

- Det känns inte schysst mot dessa kunder att de utan ersättning ska ge bort den energin till oss. Vi får fler och fler som frågar oss om så kallade mikroproduktion och vi vill stimulera till detta, driva på utvecklingen och samtidigt förbättra lönsamheten för kunden, säger Per  Dahlberg, Falu Elnät.

De elnätskunder som levererar in överskottsel på elnäten kommer att få 1 krona per kilowattimme för sin el.

- Det är något mer än vi normalt köper nätförlust för men detta är ju ren och förnyelsebar energi och dessa kunder kan inte tillgodoräkna sig elcertifikat som de större producenterna får. Dessutom så är värdet för kunden i den storleksordningen, säger Kjell Stålberg, Borlänge Energi.

Elnätsbolagen i Dalarna kommer att använda denna ersättningsmodell fram tills nya lagar eller regler presenteras som kan ändra förutsättningarna.