ELBILAR

Volvochefen: El-kombi kan bli verklighet

Volvo Concept Estate var en konceptbil som Volvo Cars visade 2014. Bilen ritades av dåvarande designchef Thomas Ingenlath som numera är vd för Polestar.
Volvo Concept Estate var en konceptbil som Volvo Cars visade 2014. Bilen ritades av dåvarande designchef Thomas Ingenlath som numera är vd för Polestar.

Inget beslutat, men väl en möjlig framtida modell. I intervju avslöjar Volvos chef Jim Rowan att ännu så länge finns inga planer på en eldriven kombi.
Dock är dörren inte helt stängd.

Publicerad Uppdaterad

Nämn Volvo och många tänker på kombi. Märket är nära förknippat med herrgårdsvagnen och sedan 1962 har man kunnat stega in hos en Volvohandlare, sträcka upp näven, och beställa ett exemplar.

Men i elbilens tidevarv är det ont om kombimodeller från Volvo.

Förvisso är det ett tag sedan kombin var den mest sålda karossen hos Volvo och i dag, likt som för många andra märken, är det crossover som regerar. Volvo har ännu inte bestämt sig om V60 och V90 får några eldrivna syskon i framtiden. 

I en intervju med Auto Express erkänner Volvos vd, Jim Rowan, att man ännu inte är säker på om det ska komma ett Volvoalternativ som utmanare till VW:s kommande ID7-kombi och BMW I5 Touring.

Det låter lite oroväckande med tanke på att det göteborgsbaserade företaget gått ut med informationen om att de ska lansera en ny modell varje år, vilket då torde innebära att ”EV60/EV90” om man ska följa Volvos nya nomenklatur inte ens verkar ha kommit till ett produktbeslut.

Rowan: ”Självklart tänker vi på el-kombi”

På den brittiska tidningens fråga om Volvo över huvudtaget överväger en eldriven kombi är svaret:

– Ja, självklart gör vi det. Vi behöver se över vårt modellutbud. Vi har toppen och svansen [EX90 respektive EX30, reds.anm] och som du vet har C40 och XC40 fötts ur en bil som var en hybrid – så det krävs inte en raketforskare att vi behöver elektrifiera det. Och sedan måste vi fylla på med resten, säger Jim Rowan.

För den kvicktänkte innebär det att de modellplanen ganska snabbt fylls upp. Utöver att de kommande åren innehåller en EX60 samt då ny C40/EX40 får man undra vad som mer är i faggorna, men hittills är alltså kombifrågan öppen.

– Jag får så många e-mails med frågan om när någon ska göra en ordentlig eldriven kombi, framförallt från personer i norra Europa och Maine. Men så får man ställa sig frågan: Vad händer om vi gör det? Samt vad skulle ske om vi gör en Cross Country-version av den? Jag kommer inte ge ett rakt svar på det just nu, men jag kan säga att det är något som känns naturligt för oss att titta på, säger Jim Rowan.

Det som talar emot en kombi handlar inte om design eller praktikalitet utan att efterfrågan på karosstypen är begränsad vilket påverkar affärsmöjligheterna. Och som läget ser ut nu är det inte så att allt fler köpare är på jakt efter kombis.

– Vi ska lansera en ny elbil varje år de kommande fem åren. Kommer en eldriven kombi vara en av dem? Håll ögonen öppna, säger Jim Rowan.