Elbilar

Volvo uppgraderar: ”Alla” nya bilar får OTA-funktion

Viktigt kliv för Volvo Cars när de snart erbjuder ”alla” nya bilar fjärruppdateringar. Foto: Volvo Cars
Viktigt kliv för Volvo Cars när de snart erbjuder ”alla” nya bilar fjärruppdateringar. Foto: Volvo Cars

Ett viktigt kliv på digitaliseringsstegen och ett sätt att hålla attraktionskraften uppe. Nu meddelar Volvo att de introducerar teknik för fjärruppdateringar i alla nya Volvobilar.

Publicerad

När Tesla gav sig in i bilbranschen kom de från teknikhållet. Och en av de viktigaste delarna de tog med sig därifrån var så kallad OTA (over the air), eller fjärruppdateringar. Med detta kunde tillverkaren uppgradera och lägga till funktioner till bilar som lämnat fabrik.

Det här har nu spridit sig på bred front och är nu mer eller mindre standard i nylanserade modeller. Volvo är inte sena på det och nu meddelar man att ”alla” nya bilmodeller från och med årsmodell 2023 ska få tillgång till funktionen. Alla är dock en sanning med modifikation. OTA blir näligen inte tillgängligt i bensinbilen XC40 T2 samt laddhybriderna T4 och T5.

Nyheter i sammanhanget är att samtliga XC90, S60 och V60 nu även ska få den senaste versionen av Android Automotive OS med allt vad det innebär. Framöver kommer navigation, röststyrning med Google samt streaming av video vara tillgängligt när modellåret växlar över.

Utöver detta, förvisso stora steg, ger OTA-uppgraderingen även tillgång till bättre energihantering i bilen genom smartare klimatstyrning samt att funktionerna i apparna blir bättre.

Enligt Volvo kommer den nya OTA-uppdateringen nå över 190 000 bilar världen över.

– Det här är en viktig milstolpe. Vi uppdaterar nu bilar av alla modeller på merparten av våra marknader och ger på så sätt allt fler kunder tillgång till fördelarna med kontinuerliga fjärruppdateringar, säger Henrik Green, produktchef på Volvo, i ett uttalande.