Elbilar

Vinfast ska utmana Tesla med ny elsuv

Foto: Vinfast
Foto: Vinfast
Foto: Vinfast
Foto: Vinfast
Foto: Vinfast
Foto: Vinfast

En ny utmanare som ska ta Europa med storm. Vietnamesiska Vinfast visar i Los Angeles upp en ny elsuv de tänker används som murbräcka för att ta sig in på marknaden.

Publicerad

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Du kanske inte visste det, men Vietnam har en biltillverkare. Vinfast är namnet –och nu har de siktet inställt på global expansion.

Under bilmässan i LA visar tillverkaren upp två nya modeller, E35 och E36, en crossover-duo som Vinfast menar visar framtidens mobilitet.

Ska stångas med Tesla

Bilarna har designats av Pininfarina. Den mindre, E35 är ett femsitsigt alternativ som man från Vinfast håll tänker sig ska stångas med Tesla Model Y.

Exakta specifikationer är inget som Vinfast delat än, men enligt tidigare uppgifter kommer bilen antingen med bakhjulsdrift eller med dubbla motorer och drivning på alla fyra hjul. I det förstnämnda fallet handlar det om runt 200 hästkrafter, och i det senare så är effekten fördubblad.

Energin hämtas ur ett batteri på 90 kWh och enligt Vinfast ska man kunna ta sig över 40 mil på en laddning.

Vinfast mål: Prisvärda lyxbilar

Modellen större, E36, mäter 5,1 meter och ska ha en tredje sätesrad. Vid lansering kommer bilen endast att erbjudas med dubbla motorer; och tack vare ett batteri på över 100 kWh ska man kunna köra upp mot 50 mil på en laddning.

Vad de båda bilarna kommer kosta återstår att se, men tanken är att de ska lanseras under 2022.

Likt specifikationerna är det ännu så länge lite tunt med information om hur Vinfast ska etablera sig i Europa. Med lanseringen i Los Angeles så meddelade de att de investerat rejält i ett nytt högkvarter i staden. Chef för det vietnamesiska märket är  Michael Lohscheller som tidigare styrde skutan på Opel.

Började med torrvaror

Bilmärket är en del av Vingroup, ett konglomerat som grundades i Ukraina på 90-talet i form av en producent av torrvaror. Först på den här sidan millennieskiftet flyttade bolaget till Vietnam.

Där breddades paletten snabbt, och nu finns dotterbolag inom allt från hotell- och fastighetsbranschen till sjukhus, skolor samt bilar.

Vinfast startades 2017 som ett märke som ska leverera prisvärda lyxbilar.