Elbilar

Teslas lappkast – återinför radar i sina bilar

Tesla inför radar? Foto: Robert F. Bukaty
Tesla inför radar? Foto: Robert F. Bukaty

Kameror är kung, det har Tesla tyckt och menat att de inte behövde krångla med fler sensorer för sina bilar. Men nu förefaller det som att tillverkaren ändrat sig och nästa år gör radar comeback.

Publicerad

För att ha maximal säkerhet och även på sikt kunna få till självkörande bilar har många tillverkare förlitat sig på flera olika sensortyper. Argumentet för har varit att man ville ha redundans utifall förhållandena så krävde.

Här har kameror, olika former av radar samt på sistone lidar varit alternativen. Men Tesla har stuckit ut och när andra valde fler sensorer – kapade Tesla tidigare i år allt förutom kameror. Trots det har den amerikanska elbilstillverkaren hållit fast vid att man ska kunna uppnå målet att få till självkörande bilar.

Det här beslutet har ifrågasatts och när Ny Teknik har pratat med andra tillverkare – är det något som avfärdats.

– Att bara ha kameror? Nej, det går inte. Man måste ha redundans och säkerhet […] Det kan jag säga direkt, ett system utan lidar kommer aldrig tillåtas i EU eller Kina, sade BMW:s utvecklingschef Frank Weber i höstas till Ny Teknik.

Det verkar som att Tesla nu gör ett lappkast. För nu har det uppdagats att tillverkaren kommer att återintroducera radar i sina bilar. I ett brev till FCC framgår det att Tesla från mitten av januari 2023 ska börja marknadsföra bilar med radarsensorer.