ELBILAR

Tesla visar första bilden på ”Model 2”

En första bild på elbilen som ska knocka konkurrenterna. Under sitt årliga aktieägarmöte visade Tesla upp instegsmodellen ”Model 2” samt avslöjade att de siktar på ”över fem miljoner enheter om året”.

Siluettbilden av ”Model 2” ställd bredvid Tesla Model Y och Model 3. Obs. detta är ett montage – inte en exakt representation.
Siluettbilden av ”Model 2” ställd bredvid Tesla Model Y och Model 3. Obs. detta är ett montage – inte en exakt representation.

Det har inte varit någon välbevarad hemlighet att Tesla har en ny instegsmodell på gång. En bil som verkligen ska vara folklig och som ska ses som en rival till Renault 5 och Volkswagens kommande ID2.

Och under den amerikanska tillverkarens aktieägarmöte bekräftades denna som en av ”två nya produkter”.

Under sitt framträdande sade Elon Musk att de två nya bilarna kommer att vara ryggraden i Teslas framtid och att de två ”troligen kommer att byggas i över fem miljoner enheter om året”. Något man även indikerat tidigare när ”Master Plan 3” avslöjades Om det stämmer innebär det att Tesla sällar sig till de stora giganterna när det kommer till volym.

Läs mer: Hinner de före Tesla? Här visas deras kommande eldrivna cabriolet

Tittar man på dagens produktion så är det ett rejält steg upp. Model 3 och Model Y byggdes tillsammans i i fjol i 1 298 434 exemplar – vilket är en imponerande bedrift med tanke på hur kort tid Tesla funnits. Däremot har Model S och X inte skalats upp på samma sätt. 2022 satte Tesla bara ihop 71 177 av dessa bilar.

Siluettbild på Tesla Model 2

Tidigare i år gick Tesla igenom hur de hoppas effektivisera produktionsprocesser samt genom tekniska innovationer öka produktionen vid sina fabriker. Något som fått flera analytiker att spekulera i att Elon Musk under aktieägarmötet skulle ge information om en ny plattformsarkitektur på vilken en ny instegsmodell ska baseras.

Men icke. Det enda som vi fick relaterat till ”Model 2” var siluettbilden.

Istället pratade Elon Musk mer visionärt om framtiden.

– Det finns en klar väg till hur vi ska få en fullt hållbar värld, med överflöd, sade han och pekade ut att en elektrifierad ekonomi kommer kräva mindre gruvdrift än den vi har i dag.

Att köra en icke autonom bensinbil kommer att vara en allegori jämfört med att rida en häst.

Vidare sa Tesla-ledaren att om vi bytte ut alla fossildrivna vägfordon med elektriska skulle världens användande av fossila bränslen minskas med 21 procent.

– Alla bilar kommer att vara fullt elektriska och självkörande. Att köra en icke autonom bensinbil kommer att vara en allegori jämfört med att rida en häst eller att använda en vik-telefon i dag.

För att komma i mål kommer Tesla behöva öka batteriproduktion samt lagring rejält. Det senare uppskattar tillverkaren att de kommer behöva 240 TWh. Något Elon Musk medgav är en oerhörd mängd, men förklarade att det inkluderar både bilbatterier samt de för stationär lagring där ration är 1:8.

Musk dömer ut vätgas

Elon Musk har många gånger uttryckt övertygelse om att batteri-elektriska fordon är den enda vägen fram – och använde akteiägarmötet för att återigen poängtera detta.

– I takt med att vi förbättrar energitätheten i batterier så kommer ni se att all transport blir helt elektrisk. Vätgas kommer inte få en betydelsefull användning inom transport, sade han.

Men åter till den nya instegsmodellen. Enligt Teslas uppskattning kommer en ny plattform, med effektiviserad produktion innebära en kostnadsreduktion per fordon på ”runt 1 000 dollar”. Om tillverkaren lyckas med det är det en enorm bedrift som ger utrymme att verkligen sätta ett attraktivt slutpris på bilen.

Exakt när vi kan få mer information om den nya bilen återstår att se. Men allt mer indikerar mot att det är denna, snarare än en ny Roadster, som ligger näst på tur.