ELBILAR

Tesla Master Plan 3 avslöjar – här är Teslas två kommande elbilsmodeller

Ger sig Tesla in på skåpbilsmarknaden?
Ger sig Tesla in på skåpbilsmarknaden?

En skåpbil och en kompaktmodell. I Teslas ”Master Plan” avslöjas det en hel del om framtiden där denna duo spelar en viktig roll. Inte minst ”Model 2” som spås bli nya storsäljaren.

För lite drygt en månad sedan hade Tesla sin viktiga investeringsdag där man berättade om framtiden. Nu har denna satts på pränt och i strategidokumentet framkommer flera riktigt intressanta detaljer.

Master Plan Part 3 innehåller framförallt strategin som Tesla har för batterier och hållbarhet. Man tar upp energiproduktion och effektivitet i olika situationer, men där finns även ett kapitel kallat ”batterier för transport” och i detta framstår det som att två nya modeller är i faggorna. Dessa visas som övertäckta bilar bredvid de andra modellerna.

Den ena av dessa är den kompaktmodell som det ryktats om sedan en tid tillbaka. Denna ”Model 2” skulle då ha LFP-batterier, ett batteripack på 53 kWh samt, en volym dubbelt så stor som Model 3 och Y tillsammans. Sedan tidigare har företaget sagt att målet är att bygga fyra miljoner av de kompakta bilarna om året. Detta redan 2030.

Skåpbil med 100 kWh

Den andra bilen är i segmentet skåpbilar/minibussar och handlar då om något liknande ID Buzz eller en något större variant. Här är det litiumjonbatteri med högt nickelinnehåll som gäller och 100 kWh i batterikapacitet.

Tesla har sedan tidigare sagt att man jobbar med att utveckla katodmaterial med inget eller enbart väldigt lite kobolt och det är dessa som är tänkta att ta plats i de större lyxigare modellerna samt kommersiella alternativ som behöver habil lång räckvidd.

Huruvida den här modellen har något med de robottaxi-alternativ som Tesla pratat om tidigare återstår att se.

Även bussar togs med bland alternativen där Tesla tänker sig att dessa bör ha 300 kWh LFP-batterier. Visst skulle man kunna läsa TBD som att tillverkaren kanske skulle ge sig in i det segmentet också, men det är ännu inget som Twittrats ut.

Noterbart är att ingenstans nämns Roadstern, den sportbil som Tesla visat prototyp på och till och med redan har några tusen ordrar på. Troligtvis har lanseringen av den bilen skjutits på framtiden för att ge plats åt ”Model 2” och skåpbilen.