Energi

Tävling med solelbilar ska fånga teknikintresse hos unga

Vad kan man tillverka med solceller, elmotorer, återvunnen kartong och uppladdningsbara batterier? På Erik Dahlbergsgymnasiet skapar ungdomarna egna bilar drivna av solenergi.

Publicerad

En ny tradition är född vid Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping. Solbilsracet är ett initiativ av Klimatrådets ungdomsråd där gymnasieelever på teknikprogrammet tillverkar och designar sina egna solbilar.

Den 19 september hade den första tävlingen premiär och 16 bilar drivna på den förnybara energikällan solenergi fick visa sina krafter. Tävlingen delas in i tre delar, race, innovation och design där varje kategori får en vinnare, samt en segrare för alla kategorier tillsammans.

– Bilarna skulle innehålla två solceller inkopplade för drift och laddning av batteripaketet, sen var det upp till fantasin att sätta gränser, säger Michael Kinnander, fysik- matematik- och tekniklärare på Erik Dahlbergsgymnasiet.

Eleverna skulle även tänka på design och innovation för att ta hem segern. De fick använda sig av två solceller, en elmotor, hjul, återvunnen kartong, eltråd, två uppladdningsbara batterier, frigolit, trä och färg.

– Med hjälp av dessa material ihop med kreativitet och praktiskt arbete hoppades vi på ett resultat baserat på problemlösning och ingenjörsmässigt tänk, säger Michael Kinnander.

Dagsljuset driver bilarna

Han berättar också att eleverna lärt sig hur mycket energi solljus faktiskt innehåller. Även en mulen dag visade det sig att bilarna fick tillräckligt med energi från dagsljuset för att driva bilarna framåt utan ett batteripaket. Men själva tävlingen hölls inomhus för att försäkra sig att regnet inte kom emellan. Istället fick de montera strålkastare för att ersätta dagsljuset.

– För att motsvara energin i dagsljus skulle det krävas ett orimligt antal av strålkastare utmed banan, eleverna förstod genom detta hur mycket energi dagsljus innehåller. Lösningen blev därför ett laddbord bestående av ett färre antal strålkastare där bilarna fick tanka energi mellan tävlingsheaten. Det var här batterierna kom in i bilden och detta gav också följdfrågor kring lagring av energi och vad detta medför.

Arbetet genomförs tillsammans med Klimatrådet i Jönköping som har startat ett ungdomsråd för att stärka kopplingen mellan skola, samhälle och näringsliv. Och det visar sig vara uppskattat av elever att få arbeta praktiskt.

– Vi vill lyfta fram möjligheterna som klimatomställningen medför på ett konkret sätt, i stället för att bara prata om planer, mål och visioner. Att ungdomar ges mer utrymme är helt avgörande för att vi ska kunna nå länets klimatvision om att bli ett plusenergilän, säger Otto Hedenmo, Projektledare vid länsstyrelsen och ansvarig för klimatrådets solkraftsatsningar.

Solbilsracet kommer att genomföras varje år och Erik Dahlbergsgymnasiet utmanar andra gymnasieskolor att möta deras teknikelever.