Elbilar

Så snabb är eldrivna versionen av AC Cobra

Bakom Series 1 står brittiska AC Cars, som utvecklade originalet med Carroll Shelby. Nu lägger de sista handen vid sin batteridrivna AC Cobra.

Publicerad

AC Cobra byggdes mellan 1962-1968 – och bilen är faktiskt skyldig till att fri fart upphörde på den brittiska motorvägen M1. Detta efter att en förare inför Le Mans 1964 pressade sin tävlingsbil till nära 300 km/h på allmän väg. Läs mer om detta hos Autocar

Carroll Shelbys idé var att skapa en superbil genom att trycka ner en liten amerikansk V8 i en typiskt europeisk sportbil. Valet föll på Ace, en något åldrad modell från brittiska AC Cars. En V8 på 4,8 liter från Ford fick så småningom plats i motorutrymmet, och resultatet var brutalt.

Nu är det snart dags att leverera den batteridrivna AC Cobran Series 1, meddelar AC Cars i ett pressmeddelande. Grundade 1901 är företaget att av Storbritanniens äldsta oberoende bilmärken, även om företaget stundtals har hängt på gärdsgården. Nu befinner de sig i slutfasen av utvecklingsarbetet av Series 1 – med leverans till kund ”inom kort”.

Foto: AC Cars
Foto: AC Cars

Kommer versionen då att kunna leva upp till originalets prestanda? Kraften på 230 kW motsvarar mer än 300 hästkrafter, med ett vridmoment på upp till 500 Nm. Cobran ska klara 0-96 km/h på 4 sekunder.

Bilens vikt ligger på cirka 1 050 kg – och batteripacket på 55 kWh ska ge en räckvidd på 24 mil. AC Cars läskar dock med en Series 4-version som ska ha 460 kW i stället för 230 kW.