Elbilar

Så här ser Europas nya budget-elbil ut

Dacias "smygvisar" nya elbilen Spring Electric, Exakt hur modellen blir får vi veta först under 2021. Foto: Dacia

Spring Electric är en fingervisning av hur Dacias budget-elbil kommer att se ut. Men modellen som visas nu är bara ett koncept – först om ett år släpps den produktionsklara versionen.

Publicerad

Rumänskättade Dacia har sedan Renault tog över gjort stor succé i det europeiska budgetsegmentet. Logan, Duster och Sandero är modeller som tack vare en låg prislapp har lockat miljontals kunder. 

Och nu ska man göra samma sak för elbilarna – ett segment som i många fall hittills har plågats av höga prislappar. 

Tanken var att Dacias nya budget-elbil skulle ha gjort storstilad entré i Genève, men eftersom bilmässan ställdes in på grund av coronaviruset – blev det istället en mer nedtonad online-premiär.

Utseendemässigt ser Dacia Spring Electric Show Car ut som en kompakt crossover med smala strålkastare och lite bulliga former. Designen är snudd på identisk med elbilen som Renault säljer i Kina under namnet City K-ZE. Men istället för Renualt-romben i fronten och blå accentfärger – är det Dacia-sköld och orange som gäller för Europa.

Storleken är som sagt kompakt och nos till akter mäter bilen 3,73 meter – alltså mitt emellan en VW Up och Polo. Tekniskt avslöjar tillverkaren inte jättemycket, utan de nöjer sig med att säga att modellen har "över 200 km räckvidd" och att den produktionsfärdiga bilen släpps under första delen av 2021.

Vad bilen kommer att kosta blir en intressant fråga. I dagsläget är det VW-koncernens trio VW e-Up/Skoda Citigo e iV/Seat Mii Electric som har positionen som instegselbilar. Den sistnämnda av dessa startar på 264 900 kronor.

Om Dacia ska ta "budget-kronan" så innebär det alltså en prislapp som efter dagens subventionsnivåer kan hamna under 200 000 kronor.