Audi E-tron – världens första serie-elbil med tre maskiner

2020-02-29 06:10  

De första av sitt slag och ett stort steg framåt. För Audi är nya S-versionerna av E-tron mer än bara nya modeller det är en teknikuppvisning. ”När vi utvecklade E-tron var ett av grundkraven att vi skulle kunna bygga en sportmodell”, säger Marc Baur på tillverkaren.

Elektrifiering har på kort tid förändrat bilbranschen. Men utöver att erbjuda drift utan lokala utsläpp så finns det många vinster som kommer med teknikskiftet. Och en sådan visade Audi upp under en dag på testbanan Neuburg utanför högkvarteret Ingolstadt. En anläggning där tillverkarens sportgren normalt huserar och prövar ut olika racingbilar.

Så vad var det vi fick bevittna? Jo, gömd i en lätt kamouflerad E-tron Sportback visades den teknik som ska göra elbilar sportigare.

Rent tekniskt har Audi utgått från standardmodellen av E-tron men flyttat runt bland elektroniken. Den elmaskin som sitter bak har flyttats fram och i aktern sitter det två maskiner som tar hand om vardera hjul. Det hela är på ett sätt likt det system som Polestar använder i sin modell 1 som vi körde i fjol och något som jag tycker är helt rätt. Det här är en vettig väg för prestandamodeller att gå.

Läs mer: Fem intressanta laddalternativ – vi fortfarande väntar på

Den extra motorn har gjort att maxeffekten höjts till 370 kW/ 503 hk med ett vridmoment på 973 Nm. Tillräckligt för att accelerera den över 2,5 ton tunga suven från 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Men de här siffrorna, hur imponerande de än må vara, är sekundära. Det mest intressanta är hur tremaskinssystemet påverkar karaktären på bilen.

Känner skillnaden i kurvorna

Systemet lägger nämligen grunden för riktigt avancerad vridmomentstyrning. De bakre hjulen får som sagt kraften från varsin motor, vilket gör att de kan styras oberoende av varandra. Enligt Audi så kan systemet skicka enorma krafter till rätt hjul istället för de ganska små kraftskillnaderna som det differentialbromssystem som används i de förbränningsmotordrivna RS-modellerna. Den främre axeln är inte lika avancerad utan använder sig av en mer traditionell bromsbaserad vridmomentstyrning.

Första gången du kör in i en kurva så kommer du garanterat känna skillnaden på det här systemet och det som sitter i vanliga E-tron, säger Marc Baur, ingenjör på Audi och den man som ansvarat för utvecklingen av systemet.

Enligt Baur så har de lagt många timmar på att sätta samman ett system som känns som en S-modell (S och RS är beteckningar på sportigare modeller hos Audi).

- Det har varit en enorm utmaning. Elektronisk vridmomentstyrning, broms-baserad vridmomentstyrning, drift på alla hjul, samt fjädringssystem – allt är utvecklat av oss och samverkar i ett och samma system. Att koordinera funktionen och få så många delar att harmonisera på ett säkert, pålitligt sätt som kan återproduceras oavsett yttre förhållanden är inte lätt, säger han.

Läs mer: Audi tar ett viktigt steg för batteriåtervinning

Efter att fått den tekniska genomgången av Baur var det dags att få en första smaktur på tekniken. Denna gång var ciceronen rallylegendaren Stig Blomqvist i egen hög person. Här handlade det mindre om att berätta vad systemet gick för – och istället visa. Det innebar däcksprutande sladdar som exekverades i ett maner som om det var färden ner till mataffären. Effektivt.

På banan

Så hur är då bilen att köra om man inte är av rallykvalitet?

Vi började först med en handling course så att jag skulle få känna vad systemet faktiskt gör. Det innebar korta kurvor, några raksträckor samt en dubbel 90-graderssväng. Och visst har det hänt grejer jämfört med vanliga E-tron.

Varje gaspådrag ut ur kurvorna gav svar på vad de båda maskinerna bak sysslade med.

Utöver det så avgör även rattutslag hur kraften distribueras, vilket gör att man som förare hela tiden känner av hur vridmomensfördelningen äger rum. En känsla som kan beskrivas som att ytterhjulet puttar på och hjälper till att styra runt i kurvor.

Läs mer: BMW: Därför satsar vi inte på renodlad elbilsplattform

Och för de som väljer att koppla bort antisladdsystemet innebär det även att man lätt kan provocera fram härliga bredsladdar. För när man väl har valt linje på utvägen ur kurvan så går det lätt att pressa på och få bilen att överstyra. Men det handlar inte om vilda, okontrollerade kast tekniken är otroligt välkammad och det är med full trygghet som sladdandet sker. Det är endast när man, berusad av bilens glada karaktär, kommer lite överladdad in i kurvor som man inser hur mycket vikt E-tron kommer med.

- Det var viktigt för oss att få till ett system som våra kunder känner av i sin vardag. När du kör ska du känna vinsterna med systemet, annars är det ingen mening med att sätta in det. Och jag tycker att vi hittat rätt balans och fått in S-karaktären i en elbil, säger Marc Baur när jag återigen möter honom efter provkörningen.

Och jag måste säga att de har lyckats rätt bra. För de som kastar av sig antisladd-systemets bojor går det att få en lekfull och kul bil. Precis som Audi har strävat efter. Det som slår mig är vilken effekt det här tremaskinssystemet kan ha för en modell med lite mindre vikt och sportigare proportioner.

Läs mer: Elbils-startupen Sono Motors når insamlingsmålet på 500 miljoner

Utöver den extra motorn så kommer extra krängningshämmare och lite styvare fjädring med i S-paketet. Det samt vidare hjulhus, lite ny design på stötfångarna samt större fälgar. Förväntad sminkning helt enkelt.

Bilen vi fick köra beskrevs som en bil väldigt nära produktion och därför var det ont om rena fakta när det kommer till specifikationer. På de frågorna var svaret att ”ni får veta mer i Genève”. Så för alla spekulanter av en sportigare E-tron lär väntan bli kort.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt