Elbilar

Porsches elbil slår nytt räckviddsrekord

Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche
Foto: Porsche

Det är ett imponerande rekord. Elbilen Taycan har i uthållighetstester mäktat med att köra nära 350 mil på ett dygn.

Publicerad

Räckvidd är en otroligt viktig parameter när det handlar om elbilar. Den kan visa om en modell klarar av de krav som vardagen ställer. I elbilens begynnelse var räckviddsångesten vanlig, men numera finns det många bilar som inte bara klarar vardagen – utan kanske också hela veckobehovet på en laddning.

Porsche tillhör dem som inom kort kommer att ge sig in i elbilssegmentet. För att visa på långdistanskvaliteter har tillverkaren genomfört uthållighetstester med modellen Taycan. Porsche pressade en förseriebil under ett dygn och resultatet är imponerande. Avståndet, 3 425 kilometer, är som att köra från Stockholm till Cartagena på spanska solkusten, och då fortfarande ha några mil kvar för sightseeing. Detta på 24 timmar.

Testet genomfördes på banan Nardò i Italien. Temperaturen var som högst 42 grader och genomsnittshastigheten låg mellan 195 och 215 km/h. De enda stoppen som gjordes var för snabbladdning och förarbyten.

– Taycan klarade det ambitiösa uthållighetstestet utan några som helst problem. Resultatet från Nardò framhäver fördelarna med den unika 800-voltstekniken, liksom dess höga mognadsgrad, säger Stefan Weckbach, ansvarig för Taycan-serien, i ett uttalande.

Inga effektförluster

Taycan har lyfts fram som en utmanare till Tesla Model S. Men en sak som skiljer dem åt är just 800-voltssystemet. Tekniken använde Porsche framgångsrikt i sin Le Mans-hybrid 919 och när Taycan lanseras blir modellen den första serieproducerade bilen med tekniken.

Utöver uthållighet har tillverkaren nyligen även testat effektuttag. Där klarade föreseriebilen att accelerera 0–200 km/h 26 gånger i rad utan några effektförluster.

Det tidigare räckviddsrekordet hade Tesla Model 3 och sattes tidigare i år. Då lyckades den norske youtubern och elbilsprofilen Bjørn Nyland att köra 2 781 kilometer på ett dygn.

Porsche Taycan har världspremiär den 4 september.