Elbilar

Polestar säljer extra hästkrafter – via nätet

Polestar 2 Experimental, fronten. Foto: Polestar
Polestar 2 Experimental, fronten. Foto: Polestar
Polestar 2 Experimental. Foto: Polestar
Polestar 2 Experimental. Foto: Polestar

En uppdatering som ger ytterligare lite mer tryck i bilen. Snart kan Polestar 2-ägare uppgradera sitt åk med ytterligare 68 hästkrafter.

Publicerad

I elbilens tidsålder har effekt fått en helt annan betydelse. För inte allt för länge sedan var allt över 200 hästkrafter mycket, och vid 300 hk började vi tassa in på listan över prestandamodeller. Så är det inte längre. Numera går det att hitta flertalet familjebilar som ligger på över 400 hästkrafter.

– En intressant sak ur ett rent tekniskt perspektiv är att med elbilar så försvinner modeller med få hästkrafter. Elmotorerna innebär helt enkelt att det inte kommer att finnas effektsvaga bilar längre, kommenterade Audis högsta försäljnings- och marknadschef det hela i en intervju med Ny Teknik tidigare i år.

Effekten kan uppgraderas

En annan nyhet är att effekten inte heller är låst så fort bilen rullat iväg från fabriken. Polestar avslöjar att deras elbil modell 2 nu går att uppgradera för de som tycker att den nuvarande toppmodellen är lite tunn. Det handlar då om modellen Long range Dual motor.

Bilen har i grunden 408 hästar och efter uppgraderingen så har maxeffekten höjts till 476 hästkrafter.

Förändring i batteristyrningen

Det är lika många hästkrafter som i den Experimental-version som vi testade i somras.

Det som gör att man kan få ut extraeffekten är en förändring i batteristyrningen: Detta så att man under en kort tid kan ta ut 50 kW mer ur batteriet.

För de som slår till handlar det om en kostnad på 10 000 kronor, och för den summan får man extraeffekten ur batteriet, två klistermärken att sätta på framdörrarna – samt en Polestar Engineered-dekal att sätta på grillen. Därtill får du underlag att till registreringsbesiktningen.

Vadå? Jo, tyvärr krävs det en ny registreringsbesiktning – vilket innebär ytterligare runt 1 500 kr.

Levereras först efter köp

Polestar anger att mjukvaruuppgraderingen ännu så länge endast finns tillgängliga via extras-butiken – vilket innebär att den kan köras först efter att du fått bilen.

Därtill kan bara de som köper sin bil kontant eller via lånefinansiering investera i uppgraderingen.

När vi provkörde Experimental-versionen var Polestar öppna med att den mycket väl kunde bli verklighet. Om det här innebär att man skrotat den idén och endast tänker leverera effektökningen återstår att se.