Klart: Australien undertecknar avtal om atomdrivna ubåtarna

2021-11-22 08:34  
Den kärnkraftsdrivna attackubåten USS Oklahoma City vid den amerikanska flottbasen i Guam tidigare i år. Foto: MC3 Naomi Johnson/AP/TT

Australien har formellt inlett sitt program för att skaffa sig atomdrivna ubåtar, i en säkerhetspakt med Storbritannien och USA.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Australiens försvarsminister Peter Dutton skrev under måndagen tillsammans med amerikanska och brittiska diplomater under nyckelavtalet vid en ceremoni i Australiens huvudstad Canberra.

Under säkerhetspakten, som kallas Aukus, kommer Australien att skaffa åtta högteknologiska atomdrivna ubåtar som ska kunna smyga runt i haven på långdistansuppdrag.

Läs mer om vilken teknik det handlar om, och vilka alternativ Australien nu står inför, i Ny Tekniks genomgång.

Avtalet som undertecknas innebär att de tre länderna utbyter känslig teknik om fartygsbaserad kärnkraftsdrivning.

Överenskommelsen mellan Australien, Storbritannien och USA har irriterat Kina, som beskriver den som extremt oansvarig, liksom Frankrike, som Australien hade långt gångna planer på att köpa konventionella attackubåtar av, ett kontrakt som skrotades i och med den nya uppgörelsen.

Australiens beslut innebär också att landet behöver behålla sina nuvarande ubåtar, som en gång designades av Kockums (nu Saab), längre tid än planerat. Här är Ny Tekniks genomgång av vad som ska uppgraderas – och vad Saab säger om planerna.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt