Oslo omkört i elbilsfilen i Norge

2020-07-27 07:27  
Elbilar i långa rader i Norge – här en större Tesla-leverans i Lillestrøm öster om Oslo. Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT

Andelen elbilar i Norge fortsätter att stiga i rasande takt, och utgjorde under första halvåret 48 procent av nybilsförsäljningen. Men Oslo verkar ha nått en platå, vilket branschen förklarar med att laddutbyggnaden inte hängt med.

Huvudstaden har länge varit ledande i boomen för avgasfria bilar i Norge, vilket förklarats både med att Osloborna har mer pengar och att fördelar som lägre vägtullar och fri färd i kollektivfiler väger tyngre där. Men nu har andelen rena elbilar stagnerat i nybilsförsäljningen, 57 procent första halvåret i år är samma siffra som förra året.

Läs mer: Elbilarnas framtid – att bli en del av elnätet

Därmed har Bergen, landets näst största stad, för första gången tagit över ledarpinnen, med 59 procent avgasfritt i försäljningen januari–juni i år. Och andra större städer, som Stavanger och Trondheim, ligger hack i häl, med andelar även där på en bra bit över hälften.

Har infört "bompeng" på elbilar

Christina Bu, som leder Norsk Elbilforening, är inte förvånad.

-Oslo har dragit ner på fördelarna och bland annat infört "bompeng" (trängselskatt) för elbilar. Många bor också så till att de inte har tillgång till laddning, och kommunen ligger efter de egna målen för utbyggnad av gatuladdning. De måste ta tag i detta om de ska nå målen om utsläppsminskningar, säger Bu enligt NRK.

Läs mer: Därför ska techjättarna vittna i kongressen

Hybridbilar har enligt branschorganisationen OFV:s statistik i Norge nu en marknadsandel på 30 procent, vilket innebär att de renodlade bensin- och dieselfordonen får nöja sig med drygt en tiondel var av personbilsförsäljningen.

Henrik Samuelsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt