Därför ska techjättarna vittna i kongressen

2020-07-28 10:20  

Tillsammans driver de världens största teknikbolag. Men bolagens dominans är ifrågasatt. Snart ska vd:arna för Apple, Amazon, Alphabeth och Facebook grillas av USA:s kongress i en historisk utfrågning.

(Artikeln är uppdaterad)

För ett år sedan kom beskedet att USA:s justitiedepartement inleder en omfattande monopolutredning av Apple, Amazon, Alphabet (Googles moderföretag) och Facebook.

Nu gör sig vd:arna Tim Cook (Apple), Jeff Bezos (Amazon), Sundar Pichai (Alphabet) och Mark Zuckerberg (Facebook) redo för en tuff utfrågning i den amerikanska kongressen, en utfrågning som ska hållas på onsdag 29 juli.

Jeff Bezos är den enda av ovan nämnda vd:ar som aldrig tidigare har vittnat inför kongressen. Men att alla fyra ska delta i samma utfrågning är en historisk händelse.

Vet man exakt när tech-vd:arna ska vittna?

Utfrågningen skulle ursprunligen ägt rum i måndags, men flyttades fram till onsdag 29 juli. Detta med anledning av en minnesstund för nyligen avlidne John Lewis, amerikanske politiker och medborgarrättsaktivist.

Enligt CNBC ska utfrågningen hålllas "mitt på dagen" på onsdag 29 juli. Det skulle innebära att processen börjar kring klockan 18:00 svensk tid.

Varför ska vd:arna vittna överhuvudtaget?

Det handlar om de fyra bolagens dominans och massiva kraft på den digitala världsmarknaden. I monopolutredningen tittar USA:s justitiedepartement på huruvida Apple, Amazon, Alphabet och Facebook på olaglig väg stävjar konkurrens.

Utfrågningen görs i ett utskott för konkurrenslagstiftning i Förenta staternas utskott för rättsväsendet (House Committee on the Judiciary).

Apple kritiseras för "appskatt"

Tekniktillverkaren Apple, som även kontrollerar det mobila operativsystemet IOS och appbutiken App store, har fått stark kritik bland annat för att bolaget tar ut en avgift på 30 procent vid köp som görs i App Store.

Ett bolag som har tagit strid i frågan är Spotify, som tycker att Apple tar en för stor del av kakan när det gäller prenumerationsavgifter. För varje Spotify premium-prenumeration som görs via exempelvis Spotifys Iphone-app tar Apple i dag alltså nästan en tredjedel.

I juni kom beskedet att EU-kommissionen ska utreda om App store och betaltjänsten Apple pay bryter mot unionens konkurrenslagar. Nu ryktas det att även USA:s justitiedepartement diskuterar att tillsätta en likande utredning kring App store och Apple pay.

Google och Facebook – "behöver brytas upp"

Googles moderbolag Alphabet och Facebook kontrollerar vardera världens mest populära söktjänst på nätet respektive sociala nätverk. I september 2019 inleddes en omfattande granskning i USA där 50 delstagsåklagare ska titta på om Google har missbrukat sin ställning på marknaden för digitala annonser.

Facebook å sin sida utreds redan av den amerikanska handelskommissionen FTC för köpen av Instagram och meddelandeappen Whatsapp. FTC ska bland annat titta på om köpen gjorts i syfte att stoppa potentiell konkurrens innan den hunnit växa till sig.

Läs mer: Zuckerberg grillas om skandalen – riskerar offentlig utskällning

Flera namnkunniga kritiker, som senatorn Elisabeth Warren och Facebooks medgrundare Chris Huges, vill bryta upp Facebook eftersom man anser att bolaget har blivit för dominerande.

"Amazons ställning ifrågasätt"

E-handelsgigantens tillväxt har varit enorm under de senaste åren – och fortsätter att accelerera. Siffror från i början av 2020 visar att mängden transaktioner hos Amazon är mer än dubbelt så stora som hos USA:s övriga 24 största e-handelssajter, skriver sajten market.se (betallänk).

Samtidigt har fler och fler kritiska röster höjts om bolagets ställning, och hur Amazon arbetar. E-handelsjätten har återkommande klandrats för dålig arbetsmiljö, och så sent som i maj genomförde Amazonanställda i USA en stor sjukskrivningsaktion för att sätta press på bolaget.

Läs mer: Amazons kovändning: pausar försäljning av teknik för ansiktsigenkänning

En annan fråga som Amazons vd Jeff Bezos sannolikt behöver ta ställning till i utfrågningen handlar om hur bolaget hanterar data från tredjepartsförsäljarna som använder Amazons e-handelsplattform.

I våras avslöjade Wall Street Journal (betallänk) att Amazon har använt data från försäljarna för sedan ta fram egenproducerade produkter i särskilt lönsamma segment. Tidigare har Amazon-anställda uppgett, bland annat för kongressen, att försäljardata inte används på detta sätt.

Kommer alla fyra vd:ar vara på plats fysiskt under utfrågningen?

Det är oklart. Inför utfrågningen har Förenta staternas utskott för rättsväsendet sagt att såväl de som ska vittna som underskottets medlemmar har tillåtelse att närvara virtuellt. Detta ska ses i ljuset av covid-19-pandemin, och den dramatiska smittspridningen i USA.

Går det att titta på utfrågningen från Sverige?

Ja, det ska vara möjligt. Utfrågningen kommer att livesändas via utskottets Youtube-kanal.

Kalle Wiklund

Mer om: Facebook Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt