Grafik: Jonas Askergren Fakta: Johan Kristensson, Linda Nohrstedt Källa: Power 2 U
Foto: Dreev Foto: Dreev
Taket ska förses med solceller. Foto: White arkitekter
Foto: Andrei Dimofte/Creative Commons Foto: Andrei Dimofte/Creative Commons
På kontrollpanelen i teknikrummet framgår hur automationssystemet sköter ventilation, värme och belysning i huset.Foto: Markus Pettersson Foto: Markus Pettersson
Grafik: Jonas Askergren. Fakta: Johan Kristensson, Linda Nohrstedt. Källa: Power 2 U
Vehicle to grid förväntas bli en viktig metod för att elsystemet ska klara en elbilsboom. Här är fem artiklar om framtidstekniken.
Foto: Dreev Foto: Dreev
Så kan elbilar stå för halva effektbehovet
Om 6 av 10 bilar i Sverige är laddbara bilar kan deras batterier bidra med hälften av Sveriges effektbehov när det är som störst. Men än är tekniken vehicle to grid är långt från marknaden.
Teoretiskt sett finns en mycket stor potential för tekniken som kallas vehicle to grid, ungefär från bil till elnät. I sin doktorsavhandling uppskattar Chalmersforskaren Maria Taljegård den till 14-114 GW för 3,8 miljoner laddbara fordon.
– Men i praktiken är nog potentialen för vehicle to grid i det lägre spannet, runt 10 eller 14 GW, säger Daniel Kulin, sakkunnig på e-mobilitet på intresseorganisationen Power Circle.
Foto: Andrei Dimofte/Creative Commons Foto: Andrei Dimofte/Creative Commons
Sex Vehicle to grid-försök som formar framtiden
Tekniken där batteribilar kan stötta upp elnätet vid behov befinner sig fortfarande på försöksstadiet. Här är sex projekt som har haft stor betydelse – eller kan få det i framtiden. Två i Sverige – Kungsbacka och Örebro – samt i Madeira, Danmark, Japan och Storbritannien.
Taket ska förses med solceller. Foto: White arkitekter
Målet: Laddstationen blir energilager för bostadsområdet
Elinfrastrukturen räcker inte till i bostadsområdet om prognoserna för laddbara bilar blir verklighet. Därför satsar bostadsbolaget i Örebro på större solcellsdrivna laddstationer.
Men Öbo hoppas att laddstationerna ska göra mer nytta än bara ladda bilar. Genom att utrusta stationerna med kraftelektronik som gör det möjligt att skicka energi åt båda hållen förbereder bostadsbolaget för så kallad vehicle to grid, som innebär att bilarna delar med sig av energin i sina batterier till fastigheter i bostadsområdet.
På kontrollpanelen i teknikrummet framgår hur automationssystemet sköter ventilation, värme och belysning i huset.Foto: Markus Pettersson Foto: Markus Pettersson
Pionjärerna låter bilen ge el tillbaka till huset
En stor laddbox gör det möjligt för bilens batteri att ge el till huset. Örebrobostäder är bland de första i Sverige att testa vehicle to home.
I ungefär 1,5 år har testet varit igång i Örebro.
– Det har varit hela känsloregistret. Jag fick en aha-upplevelse när jag såg att bilen kunde stå för en så stor andel av husets behov, 10 av de 30 kilowatt som krävs. Det här är framtiden, bilarna kommer att samverka med husen, berättar Jonas Tannerstad, el- och automationschef på Öbo.
Lotus vill omdefiniera elbilsägande – gör V2G till central del
I stället för att sälja fordonet tänker Lotus sälja en plattform som helt stöper om elbilsägandet. Volvos koncernsyskon har sjösatt ett samarbete som ska leda till att mobilitet och energi sammanflätas.
Så vad vill då Lotus göra? Jo, de har ingått i samarbete med Centrica, energijätten som bland annat äger British Gas. Tillsammans ska de utveckla en ny modell för elbilsägande som integrerar fordon i energisystemet. Enligt biltillverkaren ska partnerskapet leda till att ”bilen blir en förlängning av hemmet”.
Principen för våra regler är enkel:
visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad
personal.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.