Nya laddkabeln växlar mellan två kontakter – ersätter två sladdar

2021-09-17 07:00  
Foto: Bosch

En ny sorts kabel som i ett slag ersätter behovet av två. Nu har Bosch lanserat en laddsladd för elbilar som väger mindre – och kan skifta mellan typ 2 och vanlig stickkontakt.

Alla som har testat att köra en elbil eller laddhybrid har fått handskas med dessa rejält tilltagna kablar. De är inte bara otympliga, de är tunga att handskas med och tar en massa plats i bilen. Detta har Bosch nu hittat en lösning på och lanserar en kabel med en integrerad kontrollenhet. 

Den nya kabeln har adapter för typ 2 samt schuko vilket innebär att den i ett slag ersätter behovet av att ha båda. Men det fiffiga med den integrerade kontrollenheten gör att man slipper den stora ”tegelstenen” som kablar för 230-volt annars har.  

Bosch anger att deras nyhet därför väger 40 procent mindre än konventionella kablar och att den ger större flexibilitet i och med att den går att använda för både vägguttag samt laddboxar.

Läs mer: Försvarar Sverige som elbilsland: ”Bilden av kaos stämmer inte”

Tillverkaren kommer att sätta kabeln i produktion inom kort och i ett uttalande säger företaget att man har en förhoppning att den ska bli standardutrustning för elbilar framöver. 

Exakt vad den kommer att kosta löst återstår att se, första i mitten av 2022 räknar Bosch med att börja sälja den till biltillverkare samt konsumenter.  

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt