Nu får Audis elbilsägare längre räckvidd

2021-11-02 14:56  

En uppdatering som E-tron-ägare lär gilla. Nu får de som har en bil av modellår 2019 eller 2020 längre mellan laddstoppen. Detta då Audi via en uppdatering förlänger räckvidden med 20 km.

Ett av löftena som den senaste generationen, inte minst de elektrifierade, bilar kommer med är att de ska gå att uppdatera. Att de inte är som bäst när de lämnar fabriken – utan att de kan finjusteras under hela sitt liv. Tesla är den som verkligen visat vinsterna med fjärruppdateringar och tack vare tekniken kan de hålla sina flotta av rullande bilar högst aktuell.

Audi som lanserade sin E-tron för tre år sedan har sedan dess gjort vissa förbättringar i mjukvaran, men hittills har det inte varit tillgängligt för alla. Nu rättar man dock till det och även de första årgångarna av versionen E-tron 55 får nu detta.

Läs mer: Produktchefen om nya Volvo C40: ”Design och high tech”

Så vad innebär det? Jo, att man som ägare till en av dessa får fem procents längre räckvidd. Eller i reda tal 20 kilometer mer.

Att man får mer handlar om att tillverkaren nu ser till att man som ägare kan använda en större del av det 95 kWh stora batteri. Nettokapaciteten ligger efter uppdateringen på 86 kWh. Därtill så optimerar mjukvaran även styrningen av den främre elmotorn – som frikopplas och stängs av när den inte behövs. Vidare så ska även kylningen ha effektiviserats.

Men till skillnad från hur exempelvis Tesla eller för den delen Polestar gör – så är det inget som sker trådlöst över natten. Dessvärre har E-tron inte den möjligheten så för att få sina två mils längre räckvidd så blir det till att åka in till verkstaden där det utförs utan kostnad. Audi anger att globalt sett så kommer uppdateringen göra 34 000 ägare glada.

Felix Björklund

Mer om: Audi Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt