Kinesiska Aiways lanserar elbilar i Sverige

2021-12-14 07:00  

Ännu ett nytt elbilsmärke på den svenska marknaden. I januari börjar Aiways sälja sin crossover U5 med räckvidd på upp till 41 mil.

På senare tid har verkligen märkesalternativen broderats ut rejält för svenska bilköpare. Förr i tiden kanske en lyxig tysk vagn sågs som exotisk – men nu är verkligheten en helt annan. Skälet till den nya världsordningen kan definitivt tillskrivas elektrifiering.

Tesla visade vad man kan göra med den nya tekniken – och de har fått ett helt koppel av uppstickare som även de vill komma in på marknaden. I Sverige visade MG att man, trots att det saknats märkesnärvaro, kan få ett rejält genomslag med just elbilar.

Läs mer: Uniti nära konkurs – vad hände med superhajpade elbilstartupen? 

Att det numera kinesiskt ägda brittiska märket gått bra har ju gjort att fler vill testa lyckan. Under 2022 kommer Nio och Xpeng att etableras – och så även Aiways. Samtliga tre med rötter i Kina.

Aiways till Sverige efter nyår

Aiways skriver i ett pressmeddelande att de lanserar efter nyår i Sverige och att försäljning av elbilen U5 drar igång den 20 januari.

Bilen i fråga är en crossover som erbjuder plats för fem, 410 kilometers räckvidd och snabbladdning i upp till 90 kW. Så kanske inte en modell som vill stångas med Tesla och tyskarna.

Ännu så länge är det lite oklart med var man kan se och testa en bil – eller vad de kommer kosta.

Importören, danska Andersen Motors, ska stå för distributionen och själva försäljningen ska ske online. Därtill kommer försäljningen stöttas av ”12-15 agenter” som ska hantera leveranser, testkörningar samt service.

Ny Teknik har sökt Aiways för mer information.

Läs mer: Analys: Peugeot e-208 – ”Kompakt elbil som bockar i de flesta rutor”

Felix Björklund

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt