Kampanj ska få solcellsbilen i produktion

2019-12-02 12:40  
Sono Motors bil The Sion, klädd i solceller. Foto: Sion Motors

Den solcellsklädda bilen var tänkt att börja byggas i Trollhättan under nästa år. Nu meddelar Sono Motors att den ursprungliga finansieringsplanen har spruckit.

Den tyska elbilsstartupen Sono Motors vill bygga en mindre elbil klädd i solceller, vilket ska kunna ge drygt 3 mils räckvidd en solig dag i södra Tyskland. I april stod det klart att företaget skrivit kontrakt med Nevs om att bilarna ska produceras i Trollhättan, med planerad start i slutet av 2020.

Men nu meddelar Sono Motors att den ursprungliga finansieringsplanen har misslyckats. Tanken var att söka kapital på traditionell vis, av investerare: ”Under processen med ett antal förhandlingar med investerare från hela världen insåg vi att den klassiska investeringsbranschens värden inte går ihop med våra. Vi riskerade att förlora vår viktigaste teknik till investerare som inte delar vår övertygelse”, skriver Sono Motors på sin hemsida.

Målet: 50 miljoner euro på 30 dagar

I stället har företaget lanserat en kampanj för gräsrotsfinansiering. Målet är att samla in 50 miljoner euro, motsvarande en dryg halv miljard kronor, på 30 dagar. På måndagsförmiddagen hade bolaget fått in drygt 2,5 miljoner euro. Fordonet, som heter Sion, ska kosta 25 500 euro att köpa och går att förbeställa från 500 euro. Men företaget verkar hoppas på ”många bäckar små” och tar även emot såväl donationer som lån.

Den halva miljarden ska räcka till de kommande stegen i utvecklingen vilket inkluderar test av fordon, iordningställande av produktionslokaler hos samarbetspartners samt prototyptillverkning av serieproduktionsfordon. Det är alltså en betydande väg kvar. Totalt räknar Sono Motors att hela utvecklingen av fordonet kommer att kosta cirka 255 miljoner euro.

Ordinarie serieproduktion 2022

De första bilarna väntas rulla av bandet i Trollhättan september 2021 men enligt den presenterade tidsplanen drar ordinarie serieproduktion inte igång förrän första kvartalet 2022.

”I stället för att ge upp vilka vi är beslutade vi att kämpa för det vi tror på”, skriver Sono Motors.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt