Elbilar

Här är Tonale – Alfa Romeos första elektrifierade bil

Här är laddhybriden Alfa Romeo Tonale. Foto: Alfa Romeo
Här är laddhybriden Alfa Romeo Tonale. Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Tonale. Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Tonale. Foto: Alfa Romeo

Crossovern markerar början på renässansen för Alfa Romeo. Tonale är märkets första elektrifierade modell – och en bil man vill locka premiumkunder med.

Publicerad

Nu har klassiska italienska Alfa Romeo tagit fram ett alternativ som är elektrifierat. Elbil? Nej, den kompakta crossovern Tonale tar halvklivet och lanseras som laddhybrid. Och som sådan ska den stångas med laddbara versioner av Audi Q3, BMW X1 och Volvo XC40.

Tonale har fått sitt namn, precis som storebror Stelvio, från ett italienskt bergspass och det är den sista bilen från Alfa som bygger på den gammal FCA-plattform. Framöver ska det bara vara Stellantis globala plattformar som gäller.

Vad innebär det? Jo, grunden är densamma som exempelvis Jeep Renegade (som vi testat i laddhybridtappning), och modellen kommer i fler tappningar – varav två elektrifierade. De senare är en mild- och en laddhybrid.

Ska klara 60 km på el

Laddhybriden påminner om Jeepen. Drivlinan består av en kombination av den Fiat-utvecklade 1,3-liters bensinmotorn, en elmotor samt en regeneration. Förbränningsmotorn sköter framhjulen och elmotorn tar hand om bakhjulen.

Systemeffekten i bilen anges till 275 hästkrafter vilket ska räcka till en acceleration 0-100 km/h på 6,2 sekunder. Tack vare ett batteri om 15,5 kWh så ska Tonale kunna köras i ”över 60 km” på el (preliminär siffra, bilen är inte typgodkänt ännu).

Alfa Romeo Tonale. Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo Tonale. Foto: Alfa Romeo

På pappret trumfar därmed Tonale sina konkurrenter, och vid presentationen av bilen så återkommer man ofta till att modellen har äkta Alfa Romeo-dna och stor tonvikt på körprestanda.

En intressant sak, som man ännu så länge är ensamma om i branschen, är NFT. Varje Tonale kommer att levereras kopplad till ett NFT-certifikat. Det innebär att man med varje bil får ett oföränderligt register på sin bil vari man kan se allt den har varit med om. På Alfa Romeo tror man att hela branschen kommer gå åt det här hållet – eftersom det lär vara mycket värdefullt för andrahandsvärdet.

Tonale kan bli elbil

Tonale är som ovan nämnt den första elektrifierade Alfan och ett första viktigt steg på väg mot att bli ett elbilsmärke. Under en frågestund i samband med lanseringen avslöjade märket att det är möjligt att bygga Tonale som elbil, men att man inte tagit beslut om det ännu.

Första riktiga dedikerade elbilen är planerad till 2024, och 2027 så ska hela modellpaletten bestå av batterielektriska bilar.