Populärteknik

Här är första självkörande elracerbilen

I testbilens förarhytt kan tävlingsstallen övervaka sina system för autonom körning. Foto: Roborace
I testbilens förarhytt kan tävlingsstallen övervaka sina system för autonom körning. Foto: Roborace

En testbil för nästa års racingserie utan förare har nu visats upp.

Publicerad

Nästa år kör Roborace igång. Det är den första racingserien för självkörande förarlösa eldrivna formelbilar och ska köras parallellt med att Formel E-mästerskapet avgörs.

Det internationella bilsportförbundet FIA har varit ganska sparsamt med information om bilarna och tävlingarna sedan projektet presenterades i slutet av 2015. Det som främst visats är olika fantasifulla 3d-modeller av eventuella kommande fordon.

I tävlingsserien deltar tio stall med vardera två bilar som alla byggs av företaget Kinetic i samarbete med Fia. Utmaningen för stallen blir att utveckla den bästa programvaran inklusive system för artificiell intelligens, AI, som ska styra bilarna under de timslånga loppen med hastigheter upp till 300 km/h.

För att hjälpa stallen i utvecklingsarbetet har Roborace byggt testbilen Dev Bot som nu för första gången visats upp i form av en video från en testkörning, skriver The Verge.

Den bilen ser helt annorlunda ut än de kommande racerbilarna och har bland annat plats för en förare vilket ger tävlingsstallen möjlighet att övervaka och kontrollera systemen för autonom körning när de testar och utvecklar sina system.