”Galen” värdering av norska Tesla-utmanaren Fresco Motors

2022-03-30 10:24  
Fresco Motors utvecklar en elbil som ska klara 100 mil på bara en laddning. Foto: Fresco Motors

Det norska startup-bolaget vill konkurrera med Tesla. Men ger den egna värderingen på 108 miljarder kronor en rättvis bild av Fresco Motors?

(Uppdaterad)

Fresco Motors utvecklar en elbil som ska klara 100 mil på bara en laddning. Den kallas Fresco XL och har åtta nedfällbara säten, berättar Car and Bike. Prislappen ska ligga på lite över 1 miljon kronor.

Men något annat som väckt uppmärksamhet kring det norska startup-bolaget, som nyligen har inlett en kapitalrunda, är den egna värderingen: motsvarande 108 miljarder svenska kronor. Det berättar bland annat nyhetstjänsten Omni om.

Läs mer: Unitigrundaren efter konkursen: ”Ganska stolt”

– Värderingen i sig är helt galen. Jag har inga problem att kalla det här för svindleri, säger Robert Næss, investeringschef på Nordea, till Dagens Næringsliv.

Fresco Motors tillbakavisar kritiken och har riktat en varning till tidningen om den skriver ”något som är ärekränkande”. Då tänker bolaget ta ärendet vidare.

Bolaget är inte först med att tillverka norska elbilar. Think Nordic som grundades redan 1991 tillverkade elbilar med plastkaross men begärdes i konkurs 2011.

(I en tidigare version av artikeln stod det att Fresco Motors skulle vara först med att tillverka norska elbilar.)

Ania Obminska

Mer om: Elbilar Norge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt