Elbilar

Första titten: Här är Bentleys eldrivna framtidsdröm

Tar sats mot framtiden. Bentley EXP 100 GT är ett ambitiöst koncept som visar hur morgondagens lyxbilar kan se ut. Foto: Press
Bentley EXP 100 GT ska ha en räckvidd på 70 mil. Foto: Press
Bentleys framtidsbil ska klara av 0-100 km/h på 2,5 sekunder. Foto: Press

Ett 100-årsjubileum firat med en framtidsvision. Spana in Bentley EXP 100 GT: Ett vågat elbilskoncept - och en fingervisning om vad som komma skall.

Publicerad

Brittiska Bentley har en lång och gedigen historia. Men bra stamtavla är inte något som garanterar en lysande framtid – det finns det många exempel på inom bilindustrin.

I år firar tillverkaren 100 år, och i går onsdag visade Bentley vilka tankar bolaget har om de kommande 30 åren. Detta i from av konceptet EXP 100 GT.

Klarar 0-100 km/h på 2,5 sekunder

Kärnan i Bentleys designstudie är en batterieletrisk drivlina som tillverkaren säger ska ge en räckvidd på 700 kilometer samt tillräckligt med drag under galoscherna för att tillryggalägga accelerationen 0-100 km/h på 2,5 sekunder. För de som inte släpper gaspedalen ska bilen komma upp i 300 km/h innan accelerationen avstannar.

Batteriet som levererar detta specificeras inte närmare utan beskrivs enbart vara av ”nästa generations design med fem gånger energidensiteten än dagens teknik”. Detta är ett av skälen till att bilen endast väger 1 900 kilo.

Ai-system övervakar kupén

Men utsläppsfri färd är inte det enda som framtidsvisionen levererar. De som inte känner för att ägna sig åt körning kan låta bilen göra detta själv. Istället kan föraren ägna sig åt interagera med bilens digitala assistent – detta kan ske antingen via gester eller med rösten.

Under tiden bilen kör sig själv så övervakas kupén av ett ai-system som kan läsa av stämningen – och justera ljus samt komfortinställningar efter humör.

Något som är hälsosamt att se är att hållbarhet letat sig in i Bentleys framtid. Ett exempel på det är att exteriörfärgen kommer från återvunna risskal och det läderaktiga materialet i interiören ska vara en biprodukt från vinindustrin.

Framtidsstudien är kul att se, men räkna inte med att det här är något du kommer kunna beställa på ett tag. Tillverkaren avfärdar dagens batteriteknik, så istället kan den som vill fira märkets 100 år i branschen genom att beställa en specialversion av Mulsanne, men då är det V8 och skinn från vitval som gäller…