Bentley: Dagens batterier bromsar vår elbilssatsning

2019-07-08 12:05  
Lyxhybriden Bentley Bentayga kan köra fem mil på el. Men det kommer att dröja innan lyxsbilstillverkaren har en renodlad elbil på marknaden. Foto: Press

Lyxbilsmärket Bentley vill få till elbil snart - men dagens batterier håller än så länge inte måtet. "Problemet är att få till tillräcklig energidensitet", säger chefen Adrian Hallmark.

För inte allt för länge sedan var enorma W16- eller V12-motorer statussymboler. Allt enligt devisen, ju större – dess bättre.

Men den tiden är förbi och lyxbilsköpares intresse har riktats mot annat. Och enligt kundundersökningar som Bentley gjort – är detta elektrifiering. Det rapporterar tidningen Autocar.

"Bentley-ägare efterfrågar elbilar"

I en intervju med den brittiska tidningen säger märkeschefen Adrian Hallmark att Bentleyägare i större utsträckning än andra lyxmärkesägare vill ha elbil, och i en så kallad kundklinik de gjorde framgick det att om Bentley tillverkade en elbil skulle den vara mer åtråvärd än om modellen enbart erbjöds med förbränningsmotor.

Läs mer: Elbilar ska låta – nu börjar EU-regeln att gälla

– Låt mig vara tydlig, vi har bråttom att bygga en elektrisk Bently. Som märke borde vi ligga i frontlinjen och det är tydligt att det finns en stor efterfrågan från vissa kunder. Det inkluderar en ny målgrupp av kunder som vill ha det, inte bara för att det möter utsläppskrav – utan för att det är åtråvärt, säger han till Autocar.

Målet: Elbil med superprestanda till 2025

Men om nu kunderna är så villiga att lägga pengar på en elektrisk Bentley – varför har då märket inte gjort slag i saken? Jo, enligt Hallmark är det på grund av att tekniken brister. Eller snarare batterierna.

Bentleychefen gjorde liknelsen att dagens teknik ”bara skulle klara att hålla en lampa lysande på halva kapaciteten” och att ett batteri som skulle klara kraven – blir för tungt.

Läs mer: ”Bränslecellsbilar kommer gå om batterielektriska”

– Vi brottas med flera dimensioner och det är min övertygelse, vilket ska sägas att det är en välgrundad uppskattning inte något bestämt, att vi kommer ha kapaciteten att bygga en bil med prestanda och räckvidd som våra kunder förväntar sig någon gång runt 2025, säger Adrian Hallmark.

Felix Björklund

Mer om: Bentley Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt