Elbilar

Drönarvideo avslöjar första Berlin-Teslorna

Teslas Gigafactory 4 i Berlin. Skärmbild från Youtubekanalen Fly Brandenburg. Foto: Youtube
Teslas Gigafactory 4 i Berlin. Skärmbild från Youtubekanalen Fly Brandenburg. Foto: Youtube

Tesla-fabriken Giga Berlin har ännu inte öppnat. Men kan det vara så att en liten produktion har kommit igång ändå? En färsk video tyder på det.

Publicerad

Hur lång tid tar det att bygga en bilfabrik? I de flesta fall är startsträckan lång. Och när Tesla satte spaden i marken för sin ”Gigafactory 4” utanför Berlin tappade många hakan när elbilsföretaget sa att de första bilarna skulle rulla ut fabriken inom 1,5 år.

Själva bygget har gått snabbare än vad man kunnat tro, dock har Tesla fastnat i en hel del byråkrati och pappersarbete som drar ut på tiden.

Senast i raden av problem var en aktionsgrupp som lyckades förlänga tiden som allmänheten får lämna in åsikter kring projektet.

Myndighetern saknar dokument från Tesla

Mer oroande är dock att Tesla även verkar ha felat i egen hantering. Enligt Tyska Der Tagesspiegel 18 december ska Tesla ha missat i att skicka in alla handlingar för att få starta produktionen, därtill har de som skickats in en del brister. Så, inget godkännande kan ges i dagsläget.

– För att kunna åstadkomma detta på ett rättssäkert sätt är det nödvändigt att rätt handlingar finns tillgängliga. Det är olyckligt att så inte är fallet samt att vissa handlingar brister i kvalitet, säger Brandenburgs miljöminister Axel Vogel, till tidningen.

Nu börjar 2021 gå mot sitt slut, och ännu så länge har det inte kommit något officiellt godkännande från tyska myndigheter. Dock verkar det som att Tesla arbetar på i väntan på det – och har börjat i liten skala.

I en drönarvideo som Youtube-kanalen Flybrandenburg har lagt upp ses bygget i sin helhet – men även fyra Model Y. Enligt kanalen ska det röra sig om Performance-versionen av bilarna.