Elbilar

Då avtäcker Ford crossovern som är inspirerad av Mustang

Foto: Ford
Foto: Ford

Ett fulladdat batteri ska ge Fords crossover en räckvidd på 48 mil. Den 17 november avtäcks elbilen, och det ryktas att prislappen kommer att landa på drygt 480 000 kronor.

Publicerad

Ford har en väldigt ambitiös elektrifieringsstrategi. Elbilen som ska öppna upp marknaden blir en Mustang-inspirerad crossover. Ford har regelbundet släppt små "teasers" för det kommande flaggskeppet. Nu har Ford gått ut med att elbilen kommer att avtäckas den 17 november.

Enligt The Verge ryktas det att modellen ska få namnet Match E – och att prislappen kommer landa på 50 000 dollar, vilket motsvarar 484 000 kronor. Dock har Ford gått ut med att ett fulladdat batteri ska ge crossovern en räckvidd på 48 mil. Det ryktas också att elbilen ska erbjudas med bakhjulsdrift samt drivning på alla hjul, och att köparen kommer att kunna välja mellan versioner med olika stora batteripack.

Det senaste smakprovet på bilens utseende kom i september, då Ford visade upp en maskerad version från vintertester. I det utspelet ville tillverkaren dels motverka bilköparnas oro kring att elfordonens batterier påverkas negativt av kyla och slå hål på myten om att elbilar är tråkiga att köra. Den kommande crossovern ska bjuda på körglädje.

Ford har planerade investeringar på mer än 100 miljarder kronor, och Match E (om det nu blir namnet) är den första av totalt 40 el- och hybridbilar som ska lanseras globalt till 2022. Bland de kommande modellerna finns en elektrifierad version av den storsäljande pickupen F-150 samt en SUV som ska baseras på teknik från uppstartsföretaget Rivian. Ford har även ett samarbete med Volkswagen där man använder den tyska biltillverkarens modulära elbilsplattform.